X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Zubrzycki Janusz - Leksykon VAT – 2017 Tom 1-2
-15%
+ do schowka
320.00 zł
272.00 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 48.00 zł
Cena katalogowa: 320.00 zł
Dostępność: 24h
KSIĄŻKA
Zubrzycki Janusz
Wydawca: Oficyna Wydawnicza UNIMEX
Rok wydania: 2017
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Kukuczka

Kukuczka
Dariusz Kortko
Marcin Pietraszewski
Warszawa 2016


Dzielnica występku

Dzielnica występku
Mario Vargas Llosa
Kraków 2016


Sztuka zwycięstwa

Sztuka zwycięstwa
Phil Knight
 
Poznań 2016


Hygge. Klucz do szczęścia

Hygge. Klucz do szczęścia
Meik Wiking
Warszawa 2016


Dasz radę

Dasz radę. Ostatnia rozmowa
Jan Kaczkowski,
Joanna Podsadecka
 
Kraków 2016


Niebzepieczne związki Andrzeja Leppera

Niebezpieczne związki Andrzeja Leppera
Wojciech Sumliński
Warszawa 2016


Nowy car

Nowy car
Steven Lee Myers
Katowice 2016

Świat Chrystusa

Świat Chrystusa. T.1
Wojciech Roszkowski
Kraków 2016

Pokaz

39.35 zł

Rabat: 13.15 zł
Cena katalogowa: 52.50 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Agrobiznes

Wydawca: DIFIN
Rok wydania: 2008
Miejsce wydania: Warszawa
Stron: 310
Format: B5
ISBN: 9788372519313

Opis:

W pracy podjęto próbę wyjaśnienia, czym jest agrobiznes i jaką rolę spełnia w zaspokajaniu potrzeb człowieka. Czytelnik ma możliwość zapoznania się z:

- potrzebami człowieka i miejscem wśród nich produktów agrobiznesu,
- powstaniem i rozwojem koncepcji agrobiznesu,
- otoczeniem instytucjonalnym agrobiznesu w Polsce,
- charakterystyką agregatów agrobiznesu: zaopatrzeniem, rolnictwem oraz przetwórstwem i obrotem towarowym,
- nieżywnościową sferą agrobiznesu,
- transportem w agrobiznesie i podatnością transportową ładunków,
- powiązaniami integracyjnymi w agrobiznesie i ich wpływie na przemiany w rolnictwie.
Rozważania teoretyczne uzupełnione są studiami przemian poszczególnych dziedzin agrobiznesu w Polsce.
Książka przeznaczona jest dla studentów różnych kierunków studiów, zwłaszcza ekonomicznych, rolniczych, przyrodniczych, dla nauczycieli szkół rolniczych; powinna również zainteresować działaczy gospodarczych, pracowników administracji i kadrę kierowniczą przedsiębiorstw sfery agrobiznesu.
 

Spis treści:

Rozdział
1. POTRZEBY CZŁOWIEKA I MIEJSCE WŚRÓD NICH PRODUKTÓW AGROBIZNESU

1.1. Struktura spożycia materialnego i miejsce w niej żywności
1.2. Pojecie żywności i jej rodzaje
1.3. Istota zaleceń żywieniowych i metodologia badania stanu odżywiania społeczeństwa
1.4. Metodologia badania poziomu spożycia żywności
1.5. Potrzeby człowieka a bezpieczeństwo żywnościowe
   1.5.1. Hierarchia potrzeb człowieka i miejsce w niej bezpieczeństwa żywnościowego
   1.5.2. Rodzaje bezpieczeństwa żywnościowego i rola państwa w jego realizacji
      1.5.2.1. Międzynarodowe bezpieczeństwo żywnościowe
      1.5.2.2. Państwowe (narodowe) bezpieczeństwo żywnościowe
      1.5.2.3. Bezpieczeństwo żywnościowe gospodarstwa domowego
 
Rozdział 2. POWSTANIE I ROZWÓJ KONCEPCJI AGROBIZNESU

2.1. Ewolucja sposobu pozyskiwania dóbr przez człowieka
2.2. Powstanie koncepcji agrobiznesu
2.3. Powstanie koncepcji gospodarki żywnościowej
2.4. Wielowymiarowe spojrzenie na agrobiznes
   2.4.1. Agrobiznes jako wyodrębniony system gospodarki narodowej
   2.4.2. Agrobiznes jako dziedzina aktywności podmiotów gospodarczych
   2.4.3. Agrobiznes jako dziedzina wiedzy i badań naukowych
2.5. Agrobiznes a gospodarka żywnościowa; podobieństwa i różnice
 
Rozdział 3. OTOCZENIE INSTYTUCJONALNE AGROBIZNESU W POLSCE

3.1. Pojęcie i rodzaje instytucji otoczenia agrobiznesu
3.2. Państwo
3.3. Samorząd
   3.3.1. Samorząd terytorialny
   3.3.2. Samorząd rolniczy (gospodarczy)
3.4. Agencje i inspekcje państwowe
   3.4.1. Agencja Rynku Rolnego
   3.4.2. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
   3.4.3. Agencja Nieruchomości Rolnych
   3.4.4. Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa
   3.4.5. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych
3.5. Giełdy i rynki hurtowe
3.6. Banki
3.7. Instytucje ubezpieczenia społecznego
3.8. Fundacje
3.9. Związki zawodowe
 
Rozdział 4. CHARAKTERYSTYKA AGREGATÓW AGROBIZNESU

4.1. Działania związane z produkcją i dystrybucją środków oraz usług niezbędnych
w gospodarstwach rolniczych i przemyśle przetwórczym surowców rolniczych – zaopatrzenie
   4.1.1. Zagadnienia ogólne
   4.1.2. Środki produkcji pochodzenia rolniczego
   4.1.3. Środki produkcji pochodzenia przemysłowego
   4.1.4. Rynek środków produkcji i usług oraz jego specyfika
   4.1.5. Informacje o osiągnięciach naukowych
   4.1.6. Doradztwo w agrobiznesie
4.2. Działania w gospodarstwach (przedsiębiorstwach) rolniczych, w wyniku których powstają produkty rolnicze i usługi – rolnictwo
   4.2.1. Wieś i rolnictwo w Polsce
   4.2.2. Charakterystyka stanu rolnictwa
   4.2.3. Polityka państwa dotycząca przekształceń w rolnictwie i kształtowania poziomu produkcji rolniczej
   4.2.4. Plasowanie się produkcji rolnictwa polskiego w Unii Europejskiej-27 w latach 2004–2006
   4.2.5. Zasoby czynników produkcji w rolnictwie polskim
      4.2.5.1. Ziemia rolnicza
      4.2.5.2. Zasoby pracy
      4.2.5.3. Kapitał (środki trwałe i obrotowe)
   4.2.6. Ustrój rolny i struktura agrarna
   4.2.7. Koncepcje rolnictwa w teorii i praktyce
   4.2.8. Organizacja produkcji roślinnej
   4.2.9. Organizacja produkcji zwierzęcej
   4.2.10. Intensywność rolnictwa
   4.2.11. Określenie efektywności (sprawności) gospodarowania w rolnictwie
4.3. Działania związane ze skupem, przetwórstwem, magazynowaniem i dystrybucją przetworzonych produktów powstałych z surowców rolniczych – przetwórstwo i obrót
   4.3.1. Zagadnienia ogólne
   4.3.2. Przemysł spożywczy i jego rola w kształtowaniu bezpieczeństwa żywnościowego
   4.3.3. Ogólna charakterystyka podstawowych surowców pochodzenia rolniczego, morskiego i leśnego zużywanych w przemyśle przetwórczym
   4.3.4. Pojęcie bazy surowcowej w przemyśle przetwórczym surowców rolniczych
      4.3.4.1. Czynniki charakteryzujące bazę surowcową produktów rolniczych
      4.3.4.2. Czynniki mające wpływ na rozwój bazy surowcowej produktów rolniczych
      4.3.4.3. Systemy zaopatrzenia zakładów w surowce
   4.3.5. Lokalizacja działalności przetwórczej
      4.3.5.1. Zagadnienia wstępne
      4.3.5.2. Podstawy decyzji lokalizacyjnych
      4.3.5.3. Główne czynniki wyboru lokalizacji
      4.3.5.4. Specyficzne aspekty lokalizacji działalności w agrobiznesie
   4.3.6. Szczególne warunki realizacji produkcji w przemyśle przetwórczym surowców rolniczych
      4.3.6.1. Nietrwałość surowców rolniczych oraz gotowych wyrobów i ich duża podatność na zepsucie
      4.3.6.2. Rozproszenie produkcji surowca i konieczność utrzymywania ścisłych związków przetwórcy z producentem
      4.3.6.3. Rozmieszczenie już istniejących zakładów
      4.3.6.4. Wahania sezonowe podaży surowca i popytu na gotowe wyroby
   4.3.7. Dystrybucja wytworzonych produktów
      4.3.7.1. Podstawowe instrumenty marketingowe dystrybucji
      4.3.7.2. Funkcje dystrybucji i jej strategia
      4.3.7.3. Kanały dystrybucji i ich rola
         4.3.7.3.1. Typizacja kanałów dystrybucji
         4.3.7.3.2. Znaczenie poszczególnych kanałów dystrybucji dla producenta

Rozdział 5. NIEŻYWNOŚCIOWA SFERA AGROBIZNESU WYBRANE ZAGADNIENIA
 
5.1. Przesłanki ekonomiczne i ekologiczne rozwoju nieżywnościowej sfery agrobiznesu
5.2. Produkcja szkółkarska roślin owocowych i ozdobnych oraz kwiaciarstwo
5.3. Włókiennictwo i produkcja włókien naturalnych
   5.3.1. Pojęcie i geneza włókiennictwa
   5.3.2. Produkcja włókien roślinnych
   5.3.3. Produkcja zwierzęcych włókien naturalnych
5.4. Produkcja i uszlachetnianie skór zwierzęcych – garbarstwo
   5.4.1. Przesłanki uszlachetniania skór zwierzęcych
   5.4.2. Garbarstwo i jego rozwój
   5.4.3. Baza surowcowa w garbarstwie
5.5. Energia z biomasy
   5.5.1. Przesłanki ekologiczne produkcji energii z biomasy
   5.5.2. Biopaliwa gazowe
   5.5.3. Biopaliwa ciekłe
   5.5.4. Biopaliwa stałe
5.6. Tworzywa ekologiczne na bazie surowców skrobiowych
5.7. Uprawa roślin specjalnych
5.8. Wykorzystanie produktów rolniczych do wytwarzania barwników naturalnych
5.9. Turystyka wiejska
   5.9.1. Pojęcie turystyki i jej wieloaspektowość
   5.9.2. Funkcje polskiej wsi i rola turystyki w jej rozwoju
 
Rozdział 6. TRANSPORT W AGROBIZNESIE I PODATNOŚĆ TRANSPORTOWA ŁADUNKÓW

6.1. Pojęcie i rodzaje transportu
6.2. Podatność transportowa ładunków
6.3. Odległość przestrzenna dzieląca punkty wysyłki i przeznaczenia przemieszczanych ładunków
6.4. Charakter potrzeby pierwotnej wywołującej daną potrzebę przewozową
6.5. Właściwości produktów będących przedmiotem działań logistycznych
   6.5.1. Szczególne właściwości produktów w łańcuchu logistycznym
   6.5.2. Wrażliwość produktów na skutki przewozu
      6.5.2.1. Ładunki wrażliwe na czas trwania przewozu
      6.5.2.2. Ładunki wrażliwe na oddziaływanie energii mechanicznej
      6.5.2.3. Ładunki wrażliwe na działanie wilgoci
      6.5.2.4. Ładunki wrażliwe na temperaturę i światło
         6.5.2.4.1. Ładunki wrażliwe na zmiany temperatury
         6.5.2.4.2. Ładunki wrażliwe na oddziaływanie światła
      6.5.2.5. Ładunki wrażliwe na wchłanianie obcych zapachów
   6.5.3. Ładunki żywe w transporcie
6.6. Wybór gałęzi transportu i przewoźnika
6.7. Transport własny przedsiębiorstwa
 
Rozdział 7. POWIĄZANIA INTEGRACYJNE W AGROBIZNESIE I ICH WPŁYW NA PRZEMIANY W ROLNICTWIE

7.1. Pojęcie i rodzaje integracji
7.2. Integracja pionowa
7.3. Integracja pozioma (kooperacja)
7.4. Modernizacja i rekonstrukcja rolnictwa
7.5. Modernizacja i rekonstrukcja obszarów wiejskich
7.6. Przyszłość procesów integracyjnych
 
Bibliografia

Literatura naukowa i dydaktyczna

Przepisy prawne (ustawy i rozporządzenia)

Informacje (rynkowe i statystyczne)

Klienci, którzy kupili Agrobiznes wybrali również:

Bielański Adam - Podstawy chemii nieorganicznej Tom 1
-31%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bielański Adam
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2012
Miejsce wydania: 189
Stron: 546
59.00 zł
41.00 zł
Dodaj do koszyka
Radwański Zbigniew, Olejniczak Adam - Prawo cywilne część ogólna
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Radwański Zbigniew, Olejniczak Adam
Wydawca: C.H. BECK
Rok wydania: 2015
Miejsce wydania: 189
Stron: 388
59.00 zł
43.42 zł
Dodaj do koszyka
Gardocki Lech - Prawo karne
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Gardocki Lech
Wydawca: C.H. BECK
Rok wydania: 2015
Miejsce wydania: 1
Stron: 380
59.00 zł
43.42 zł
Dodaj do koszyka
Bardach Juliusz, Leśnodorski Bogusław, Pietrzak Michał - Historia ustroju i prawa polskiego
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bardach Juliusz, Leśnodorski Bogusław, Pietrzak Michał
Wydawca: Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis
Rok wydania: 2009
Miejsce wydania: 1
Stron: 693
75.00 zł
54.97 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Agrobiznes - Kapusta Franciszek
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Podręczniki. Ćwiczenia i zadania » Podręczniki akademickie. Skrypty
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10