X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Golat Rafał - Aspekty prawne działalności bibliotek
-8%
+ do schowka
35.00 zł
32.20 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 2.80 zł
Cena katalogowa: 35.00 zł
Dostępność: 24h
KSIĄŻKA
Golat Rafał
Wydawca: SBP
Rok wydania: 2016
Miejsce wydania: 189
Stron: 200
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Kukuczka

Kukuczka
Dariusz Kortko
Marcin Pietraszewski
Warszawa 2016


Dzielnica występku

Dzielnica występku
Mario Vargas Llosa
Kraków 2016


Sztuka zwycięstwa

Sztuka zwycięstwa
Phil Knight
 
Poznań 2016


Hygge. Klucz do szczęścia

Hygge. Klucz do szczęścia
Meik Wiking
Warszawa 2016


Dasz radę

Dasz radę. Ostatnia rozmowa
Jan Kaczkowski,
Joanna Podsadecka
 
Kraków 2016


Niebzepieczne związki Andrzeja Leppera

Niebezpieczne związki Andrzeja Leppera
Wojciech Sumliński
Warszawa 2016


Nowy car

Nowy car
Steven Lee Myers
Katowice 2016

Świat Chrystusa

Świat Chrystusa. T.1
Wojciech Roszkowski
Kraków 2016

Pokaz

82.47 zł

Rabat: 33.03 zł
Cena katalogowa: 115.50 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych

Wydawca: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Rok wydania: 2007
Miejsce wydania: Gdańsk
Stron: 277
Format: B5
ISBN: 837426344x

Opis:

Od dnia 28 października 2006 r. obowiązuje nowa ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia (Dz.U. Nr 171, poz. 1225). Ustawa ta zastępuje ustawę z dnia 11 maja 2001 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia. Autorka przedstawia nową ustawę w systemie europejskiego prawa żywnościowego. Książka omawia zasady stosowania przepisów ustawy w kontekście zasad określonych w Traktacie WE oraz na tle obowiązujących rozporządzeń instytucji Unii Europejskiej dotyczących prawa żywnościowego. Opracowanie jest praktycznym komentarzem do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz podstawowych rozporządzeń wspólnotowych z zakresu bezpieczeństwa żywności. W szczególności na uwagę zasługują następujące kwestie objęte niniejszym opracowaniem:
- co to jest żywność i jakie powinna spełniać wymagania,
- rodzaje środków spożywczych i ich przeznaczenie,
- jak powinna być znakowana żywność ,
- wymagania higieniczne, które muszą być spełniane przez jej producentów i dystrybutorów,
- organy urzędowej kontroli żywności i kompetencje inspekcji,§ zasady odpowiedzialności za szkodę i odpowiedzialności karnej w nowej ustawie.

W książce Czytelnik znajdzie także teksty omawianych przepisów - ustawy o bezpieczeństwie żywności, a także podstawowych rozporządzeń unijnych (178/2002, 852/2004, 882/2004 oraz 2073/2005).

Spis treści:

A. Komentarz do ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia

  1. Wprowadzenie
  2. Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia a ustawa o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
  3. Przepisy ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia a przepisy wspólnotowe
    1. Rozporządzenie nr 178/2004 a ustawa
    2. Rozporządzenie nr 852/2004 a ustawa
    3. Rozporządzenie nr 882/2004 a ustawa
  4. Zakres regulacji ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia
    1. Zakres przedmiotowy i podmiotowy ustawy
    2. Wyłączenia ustawowe
    3. Określenie pojęć stosowanych w ustawie
  5. Wymagania zdrowotne i znakowanie żywności
    1. Uwagi ogólne
    2. Substancje dodatkowe
    3. Aromaty oraz rozpuszczalniki
    4. Zanieczyszczenia żywności
    5. Napromienianie żywności promieniowaniem jonizującym
    6. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego
    7. Suplementy diety
    8. Wzbogacanie żywności witaminami i składnikami mineralnymi
    9. Procedury dotyczące powiadamiania o żywności wprowadzanej po raz pierwszy do obrotu
    10. Naturalne wody mineralne, naturalne wody źródlane i wody stołowe
    11. Grzyby i przetwory grzybowe
    12. Znakowanie żywności
  6. Materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu żywnością
  7. Wymagania higieniczne
    1. Procedury rejestracji i zatwierdzania zakładów
    2. Wymagania szczególne w zakresie higieny – dostawy bezpośrednie i produkcja podstawowa
    3. Żywność tradycyjna
  8. Urzędowe kontrole żywności
    1. Przeprowadzanie urzędowych kontroli żywności
    2. Graniczne kontrole sanitarne
    3. System wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach
    4. Monitoring żywności i żywienia
  9. Właściwość organów i zasady współpracy w zakresie bezpieczeństwa żywności
  10. Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez żywność
  11. Zasady odpowiedzialności karnej i kary pieniężne za nieprzestrzeganie przepisów z zakresu bezpieczeństwa żywności
  12. Treść ustawy z dnia 5 sierpnia 2006 o bezpieczeństwie żywności i żywienia


B. Komentarze do rozporządzeń wspólnotowych

  1. Rozporządzenie nr 178/2002
  2. Rozporządzenie nr 852/2004
  3. Rozporządzenie nr 882/2004
  4. Rozporządzenie nr 2073/2005

Skorowidz alfabetyczny rzeczowy

Klienci, którzy kupili Bezpieczeństwo żywności i żywienia. … wybrali również:

Knysiak-Sudyka Hanna - Skarga i skarga kasacyjna w postępowaniu sądowoadministracyjnym. Komentarz i orzecznictwo
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Knysiak-Sudyka Hanna
Wydawca: Wolters Kluwer Polska SA
Rok wydania: 2015
Miejsce wydania: 189
Stron: 412
99.00 zł
72.57 zł
Dodaj do koszyka
Kodeks postępowania administracyjnego
+ do schowka
KSIĄŻKA
Wydawca: Literat
Rok wydania: 2015
Miejsce wydania: 9
Stron: 116
5.20 zł
Dodaj do koszyka
Cempura Aleksandra, Kasolik Anna - Metodyka sporządzania pism procesowych w sprawach karnych, cywilnych, gospodarczych i administracyjnych
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Cempura Aleksandra, Kasolik Anna
Wydawca: LexisNexis Polska Sp. z o.o.
Rok wydania: 2014
Miejsce wydania: 1
Stron: 661
119.00 zł
87.05 zł
Dodaj do koszyka
Mudrecki Artur, red. Knysiak-Molczyk Hanna - Czynności procesowe zawodowego pełnomocnika w sprawach administracyjnych i sądowoadministracyjnych
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Mudrecki Artur, red. Knysiak-Molczyk Hanna
Wydawca: LexisNexis Polska Sp. z o.o.
Rok wydania: 2013
Miejsce wydania: 1
Stron: 456
129.00 zł
94.36 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Bezpieczeństwo żywności i żywienia. Komentarz do ustawy oraz przepisów wspólnotowych - Grochowska M.
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Prawo » Prawo administracyjne
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10