X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Kodeks cywilny 2017 PLUS - zbiór przepisów
-27%
+ do schowka
79.00 zł
57.67 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 21.33 zł
Cena katalogowa: 79.00 zł
Dostępność: 24h
KSIĄŻKA
Wydawca: Wolters Kluwer
Rok wydania: 2017
Miejsce wydania: 1
Stron: 1936
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Kukuczka

Kukuczka
Dariusz Kortko
Marcin Pietraszewski
Warszawa 2016


Food pharmacy

Food Pharmacy
Lina Nertby Aurell, Mia Clase
Kraków 2017


Sztuka zwycięstwa

Sztuka zwycięstwa
Phil Knight
 
Poznań 2016


Hygge. Klucz do szczęścia

Hygge. Klucz do szczęścia
Meik Wiking
Warszawa 2016


Dekalog księdza Jana Kaczkowskiego

Dekalog księdza Jana Kaczkowskiego +CD
Jan Kaczkowski,
Katarzyna Szkarpetowska
 
Kraków 2017


Pani Einstein

Pani Einstein
Marie Benedict
 
Kraków 2017


Od oddechu do oddechu

Od oddechu do oddechu
Wojciech Młynarski
  Warszawa 2017

Dobranoc Auschwitz

Dobranoc Auschwitz
Aleksandra Wójcik
Maciej Zdziarski
Kraków 2017

Pokaz

63.70 zł

Rabat: 0.00 zł
Cena katalogowa: 63.70 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Gotowanie na parze

Bodin Helene
Wydawca: EP Publishing
Rok wydania: 2007
Wydanie: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Stron: 144
Format: 23.0x23.0cm
ISBN: 9788389304551

Opis:

Tradycyjne gotowanie staje się coraz bardziej passé. Teraz, zarówno znawcy od zdrowego żywienia, jak i smakosze różnej maści zachęcają do zamiany wody na parę. Bowiem żywność poddana takiej właśnie obróbce termicznej zachowuje zdecydowanie więcej witamin, wartości odżywczych, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Ci, którzy gotują na parze zapewniają także, że potrawy zyskują na aromacie i smaku, a samo przyrządzanie jest dziecinnie proste. Co gotujemy na parze? Metoda ta sprawdza się w przypadku większości warzyw, z wyjątkiem tych liściastych oraz pomidorów. Wybornie smakują gotowane ziemniaki (także w mundurkach), marchew, szparagi, brokuły, kalafior itp. Jarzyny zachowują naturalny kolor, mają także bardziej wyrazisty smak i zapach, dzięki czemu nie wymagają intensywnego przyprawiania. Można gotować w ten sposób również owoce - jabłka, gruszki i śliwki. Z mięs nadają się do tego ryby, owoce morza oraz delikatny drób. Poza tym, bez użycia wody gotujemy ryż, różnego rodzaju kasze, kuskus oraz tradycyjne kluski na parze. Jak gotować? Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne urządzenie, czyli parowar. Wyposażony w kilka ?pięter? pozwala jednocześnie przygotować większą ilość potraw. Do gotowania na parze nadają się także szybkowary, które w większości wyposażone są w specjalne wkładki. Podobnie rzecz ma się z wokami, które można wykorzystać nie tylko do przyrządzania potraw orientalnych. Jeżeli nie posiadamy wspomnianych naczyń, można zastąpić je zwykłym garnkiem, do którego wkładamy specjalny metalowy lub bambusowy koszyczek. Bez względu na to, czego użyjemy musimy pamiętać, by gotowane produkty nie stykały się z wodą. Dlatego należy nalać jej zaledwie kilka centymetrów na dno (do wysokości 2-3 palców). Składniki umieszcza się w koszyku wyłożonym liśćmi sałaty lub kapusty pekińskiej, dzięki czemu nie będą przywierały do naczynia. Aby nie rozgotować produktów, należy przestrzegać czasu obróbki. Ryby będą gotowe już po 6-8 minutach, pulpety mięsne po 10-20, drób wymaga około 40 minut, ryż ? 30. Aby dodać potrawie smaku, można posypać ją przed włożeniem do garnka ziołami lub przyprawami korzennymi, ryby dobrze jest skropić sokiem z cytryny. Nigdy nie solimy gotowanych na parze produktów ? można dodać odrobinę soli dopiero na talerzu. Do gotującej się wody można także dolać odrobinę białego, wytrawnego wina, które wniesie dodatkowe walory smakowe.

Klienci, którzy kupili Gotowanie na parze wybrali również:

Bator Julita - Zamień chemię na jedzenie
-34%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bator Julita
Wydawca: ZNAK
Rok wydania: 2013
Stron: 286
32.90 zł
21.65 zł
Dodaj do koszyka
Starmach Anna - Pyszne 25. do 25 minut, do 25 złotych
-35%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Starmach Anna
Wydawca: ZNAK
Rok wydania: 2013
Stron: 176
34.90 zł
22.68 zł
Dodaj do koszyka
Steigenberger Heide - Dieta antyhistaminowa
-28%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Steigenberger Heide
Wydawca: PZWL
Rok wydania: 2010
Stron: 128
34.00 zł
24.65 zł
Dodaj do koszyka
Markuza Biruta - Zioła i przyprawy mojej kuchni
-36%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Markuza Biruta
Wydawca: Zysk i S-ka
Rok wydania: 2010
Stron: 232
29.90 zł
19.14 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Gotowanie na parze - Bodin Helene
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Poradniki » Książki kucharskie
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10