X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Zubrzycki Janusz - Leksykon VAT – 2017 Tom 1-2
-15%
+ do schowka
320.00 zł
272.00 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 48.00 zł
Cena katalogowa: 320.00 zł
Dostępność: 24h
KSIĄŻKA
Zubrzycki Janusz
Wydawca: Oficyna Wydawnicza UNIMEX
Rok wydania: 2017
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Kukuczka

Kukuczka
Dariusz Kortko
Marcin Pietraszewski
Warszawa 2016


Dzielnica występku

Dzielnica występku
Mario Vargas Llosa
Kraków 2016


Sztuka zwycięstwa

Sztuka zwycięstwa
Phil Knight
 
Poznań 2016


Hygge. Klucz do szczęścia

Hygge. Klucz do szczęścia
Meik Wiking
Warszawa 2016


Dasz radę

Dasz radę. Ostatnia rozmowa
Jan Kaczkowski,
Joanna Podsadecka
 
Kraków 2016


Niebzepieczne związki Andrzeja Leppera

Niebezpieczne związki Andrzeja Leppera
Wojciech Sumliński
Warszawa 2016


Nowy car

Nowy car
Steven Lee Myers
Katowice 2016

Świat Chrystusa

Świat Chrystusa. T.1
Wojciech Roszkowski
Kraków 2016

Pokaz

56.70 zł

Rabat: 0.00 zł
Cena katalogowa: 56.70 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Hotelarstwo. Część I. Podstawy hotelarstwa

Wydawca: ALMAMER Wyższa Szkoła Ekonomiczna
Rok wydania: 2007
Wydanie: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Stron: 260
Format: B5
ISBN: 9788360197516

Opis:

Książka jest poświęcona hotelom i prowadzonej w nich działalności usługowej zwanej hotelarstwem lub usługami hotelarskimi. Traktuje o hotelach jako obiektach budowanych lub adaptowanych do świadczenia usług hotelarskich. Jest w niej podejmowana tematyka techniczna i eksploatacyjna, naświetlana zarówno z punktu widzenia gestora (hotelarza, właściciela obiektu), jak i gościa. Zawarte tu informacje i zasady można odnieść nie tylko do moteli i pensjonatów, ale też do innych obiektów świadczących usługi hotelarskie, a więc obiektów zaliczonych do szeroko pojętej bazy noclegowej.

Spis treści:

WSTĘP
1. Zakres opracowania
2. Definicja hotelu. Określenie pojęcia usług hotelarskich i hotelu w prawie polskim
3. Baza noclegowa (w tym hotele) w Polsce w 2006 roku
4. Baza noclegowa w Polsce (w tym hotele) na tle pozostałych krajów
Unii Europejskiej
Rozdział 1
ISTOTA HOTELARSTWA. RANGA ZAWODU. ATMOSFERA
POBYTU W HOTELU
1. Istota hotelarstwa
2. Ranga zawodu. Etyka zawodowa hotelarzy
3. Atmosfera pobytu w hotelu
4. Hotel jako kompleks: budynek - wyposażenie - załoga
5. Ogólna charakterystyka branży
Rozdział 2
WARUNKI I KIERUNKI ROZWOJU HOTELARSTWA
1. Czynniki warunkujące rozwój hotelarstwa
2. Kierunki rozwoju hotelarstwa światowego
3. Kierunki rozwoju hotelarstwa w Polsce
4. Prognozy rozwoju hotelarstwa w Polsce
Rozdział 3
KLASYFIKACJA I KATEGORYZACJA OBIEKTÓW HOTELARSKICH
W POLSCE
1. Pojęcia klasyfikacji, kategoryzacji i standardu
2. Cele i system kategoryzacji
3. Przesłanki nowelizacji przepisów kategoryzacyjnych
4. Podstawy formalno-prawne kategoryzacji obiektów hotelarskich w Polsce
5. Niektóre postanowienia dotyczące kategoryzacji wynikające z przepisów
6. Struktura hoteli w Polsce według kategorii w 2006 roku
7. Skutki nowelizacji przepisów kategoryzacyjnych
8. Kategoryzacja hoteli w Unii Europejskiej
Rozdział 4
CZĘŚCI SKŁADOWE WSPÓŁCZESNEGO HOTELU.
FUNKCJE POSZCZEGÓLNYCH ZESPOŁÓW
1. Części składowe współczesnego hotelu
2. Przykładowe schematy organizacyjne hoteli
3. Współdziałanie jednostek organizacyjnych hotelu
Rozdział 5
WYMAGANIA EKSPLOATACYJNE. STANDARDY WYPOSAŻENIA
I PROCEDURY OBSŁUGI
Rozdział 6
POZIOM (JAKOŚĆ) USŁUG. RENOMA HOTELU.
1. Uwagi ogólne
2. Czynniki determinujące poziom usług hotelarskich
3. Metody oddziaływania na poziom usług hotelarskich
4. Renoma hotelu
5. Nadzór nad utrzymaniem standardu usług
6. Kryteria oceny funkcjonowania hotelu
7. Badanie opinii gości
Rozdział 7
PROGRAMY UŻYTKOWE I OFERTY USŁUGOWO-HANDLOWE
HOTELI. HOTEL A OTOCZENIE I ŚRODOWISKO NATURALNE
1. Programy użytkowe
2. Oferty usługowo-handlowe. Tendencje do rozszerzania zakresu działania hotelu.]
3. Hotel a otoczenie i środowisko naturalne
Rozdział 8
BUDOWA, MODERNIZACJA, WYPOSAŻENIE HOTELI
1. Uwagi ogólne
2. Budowa i modernizacja hotelu. Przygotowanie procesu inwestycyjnego
3. Wyposażenie, aranżacja, wystrój, estetyka wnętrz
4. Przygotowanie obiektu do eksploatacji
5. Rynek produkcji i usług na rzecz hoteli
6. Wpływ rozwiązań architektoniczno-funkcjonalnych, wykonawstwa
i wyposażenia na funkcjonowanie hotelu
Rozdział 9
WYBRANE PROBLEMY TECHNICZNE
1. Uzbrojenie techniczne, instalacje
2. Utrzymanie obiektu w sprawności technicznej
Remonty, konserwacje, służby techniczne \'
3. Postęp techniczny. Techniczne oprzyrządowanie pracy
Rozdział 10
PROBLEMATYKA PRZYSTOSOWANIA OBIEKTÓW HOTELARSKICH
DO OBSŁUGI OSÓB NIEPEŁNOSPRAWNYCH
1. Aspekty prawne, społeczne, ekonomiczne i techniczne
2. Działania na rzecz propagowania idei hotele bez barier
Rozdział 11
CZYNNIK OSOBOWY W HOTELARSTWIE. UMIEJĘTNOŚCI
I ZAANGAŻOWANIE PRACOWNIKÓW PODSTAWĄ
DOBREGO HOTELARSTWA
1. Uwagi ogólne
2. Szczególne wymagania wynikające z charakteru i specyfiki zawodu
3. Umiejętności i wiadomości niezbędne w zawodzie
4. Kultura obsługi, kultura osobista pracowników, dobre obyczaje, estetyka
5. Oczekiwania ze strony pracowników w stosunku do zakładu pracy
6. Odpowiedzialność hotelarza
7. Osobowość gościa hotelowego
Rozdział 12
ZABEZPIECZENIE GOŚCIA I JEGO MIENIA
1. Waga problemu. Szczególna odpowiedzialność hotelu
2. Zagrożenia. Zjawiska patologiczne. Ciążenie do hotelu i gastronomii
marginesu społecznego
3. Bezpieczeństwo przeciwpożarowe
4. Bezpieczeństwo i higiena pracy. Nadzór sanitarny
5. Systemy i metody zabezpieczenia
6. Odpowiedzialność zakładu hotelarskiego za rzeczy wniesione do hotelu
Rozdział 13
USŁUGI NOCLEGOWE W ŚRODKACH TRANSPORTU
Rozdział 14
MIĘDZYNARODOWE SYSTEMY HOTELOWE DZIAŁAJĄCE
W POLSCE
1. Uwagi ogólne, definicje
2. Ranking największych systemów i marek
3. Przesłanki powstania, metody działania, organizacja, kierunki rozwoju
4. Systemy na rynku polskim
Rozdział 15
CZYNNIKI WPŁYWAJĄCE NA EFEKTYWNOŚĆ EKSPLOATACJI
OBIEKTU HOTELARSKIEGO
Rozdział 16
NIEKTÓRE SZCZEGÓLNIE ISTOTNE PROBLEMY
W BIEŻĄCYM FUNKCJONOWANIU HOTELU
BIBLIOGRAFIA
ZAŁĄCZNIKI
Załącznik 1
Załącznik 2
Załącznik 3
SPIS RYSUNKÓW,TABEL I WYKRESÓW

Klienci, którzy kupili Hotelarstwo. Część I. Podstawy hote… wybrali również:

Covey Stephen R. - 7 nawyków skutecznego działania
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Covey Stephen R.
Wydawca: Rebis
Rok wydania: 2016
Miejsce wydania: 3
Stron: 384
39.90 zł
28.33 zł
Dodaj do koszyka
Gierusz Barbara - Podręcznik samodzielnej nauki księgowania
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Gierusz Barbara
Wydawca: ODDK
Rok wydania: 2016
Miejsce wydania: 10
Stron: 540
47.25 zł
33.74 zł
Dodaj do koszyka
Szewczyk Anna - ABC asystentki. Wprowadzenie do systemu
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Szewczyk Anna
Wydawca: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Rok wydania: 2013
Miejsce wydania: 10
Stron: 98
52.50 zł
37.48 zł
Dodaj do koszyka
Griffin Ricky W. - Podstawy zarządzania organizacjami
-31%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Griffin Ricky W.
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Miejsce wydania: 177
Stron: 801
84.90 zł
59.00 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Hotelarstwo. Część I. Podstawy hotelarstwa - Czesław Witkowski
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Nauki społeczne, humanistyczne, ekonomiczne » Ekonomia
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10