X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Kodeks postępowania administracyjnego Komentarz
-16%
+ do schowka
349.00 zł
291.45 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 57.55 zł
Cena katalogowa: 349.00 zł
Dostępność: 24h
KSIĄŻKA
Wydawca: C.H. BECK
Rok wydania: 2017
Miejsce wydania: 189
Stron: 1266
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Kukuczka

Kukuczka
Dariusz Kortko
Marcin Pietraszewski
Warszawa 2016


Food pharmacy

Food Pharmacy
Lina Nertby Aurell, Mia Clase
Kraków 2017


Sztuka zwycięstwa

Sztuka zwycięstwa
Phil Knight
 
Poznań 2016


Hygge. Klucz do szczęścia

Hygge. Klucz do szczęścia
Meik Wiking
Warszawa 2016


Dekalog księdza Jana Kaczkowskiego

Dekalog księdza Jana Kaczkowskiego +CD
Jan Kaczkowski,
Katarzyna Szkarpetowska
 
Kraków 2017


Pani Einstein

Pani Einstein
Marie Benedict
 
Kraków 2017


Od oddechu do oddechu

Od oddechu do oddechu
Wojciech Młynarski
  Warszawa 2017

Dobranoc Auschwitz

Dobranoc Auschwitz
Aleksandra Wójcik
Maciej Zdziarski
Kraków 2017

Pokaz

37.56 zł

Rabat: 13.89 zł
Cena katalogowa: 51.45 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej

Taczanowski Maciej
Wydawca: Wolters Kluwer Polska SA
Rok wydania: 2009
Miejsce wydania: Warszawa
Stan prawny: 1 lipca 2009 r.
Stron: 293
Format: B5
ISBN: 9788376016672

Opis:

Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej
Podręcznik omawia podstawowe zagadnienia prawa żywnościowego, jego historię i miejsce w polskim systemie prawa, a także zagadnienia szczegółowe, przede wszystkim wymagania dotyczące jakości środków spożywczych, higieny ich produkcji i obrotu, znakowania oraz urzędowej kontroli żywności.
Obowiązujące w Polsce prawo żywnościowe przedstawia całościowo jako jeden system norm prawnych, zbudowany na gruncie wzajemnie uzupełniających się przepisów polskich i wspólnotowych.
Adresaci:
Książka jest adresowana do studentów kierunków studiów stacjonarnych i niestacjonarnych oraz różnego rodzaju form kształcenia podyplomowego z dziedziny zarządzania produkcją i dystrybucją żywności. Szczególnie dotyczy to osób mających zamiar objąć lub już piastujących stanowisko pracy związane z wewnętrzną kontrolą jakości. Skorzystać z tej książki mogą również radcowie prawni i reprezentanci innych zawodów prawniczych.
Spis treści:

Wykaz skrótów 

Przedmowa 

Rozdział I
WYBRANE ZAGADNIENIA Z PRAWOZNAWSTWA W ASPEKCIE PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO
1. Pojęcie prawa 1.1. Prawo a inne systemy normujące stosunki społeczne 1.2. Definicja prawa 2. Stosunek prawny i jego elementy 3. Norma prawna, przepisy, wykładnia prawa 4. Prawo publiczne (w tym administracyjne) i prawo prywatne 5. Formalne źródła prawa 5.1. Rodzaje formalnych źródeł prawa polskiego 5.2. Rodzaje formalnych źródeł prawa wspólnotowego 5.3. Ogłaszanie (publikacja) aktów prawnych normatywnych Rozdział II
HISTORIA POLSKIEGO PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO
1. Okresy historii polskiego prawa żywnościowego 2. Okres od średniowiecza do połowy XIX w. 3. Okres od drugiej połowy XIX w. do 1918 r. 4. Okres międzywojenny i okupacji od 1919 r. do 1945 r. 5. Okres powojenny od 1945 r. po czasy najnowsze Rozdział III
PRAWO ŻYWNOŚCIOWE W POLSKIM SYSTEMIE PRAWA
1. Konstytucyjne podstawy ochrony konsumenta 2. Ustawowe ograniczenia działalności gospodarczej związane z ochroną zdrowia konsumenta 3. Zdefiniowanie i zakres polskiego prawa żywnościowego na tle regulacji wspólnotowych 3.1. Definicja polskiego prawa żywnościowego 3.2. Definicja legalna prawa żywnościowego we Wspólnocie Europejskiej 3.3. Zakres przedmiotowy polskiego prawa żywnościowego 3.4. Zakres podmiotowy polskiego prawa żywnościowego 4. Miejsce prawa żywnościowego w polskim systemie prawa 4.1. Miejsce prawa żywnościowego w polskim systemie prawa ze względu na przedmiot i cel regulacji 4.2. Miejsce prawa żywnościowego w polskim systemie prawa z punktu widzenia metody regulacji stosunków prawnych Rozdział IV
OGÓLNE WYMAGANIA I ZASADY WSPÓŁCZESNEGO PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO
1. Ogólne wymagania prawa żywnościowego 2. Zasady prawa żywnościowego 2.1. Zasady ogólne prawa żywnościowego 2.1.1. Ogólne cele prawa żywnościowego 2.1.2. Zasada analizy ryzyka 2.1.3. Zasada ostrożności 2.1.4. Zasada ochrony interesów konsumenta 2.2. Zasady przejrzystości prawa żywnościowego 2.2.1. Zasada konsultacji społecznej 2.2.2. Zasada informacji publicznej Rozdział V
PODSTAWOWE POJĘCIA POLSKIEGO I WSPÓLNOTOWEGO PRAWA ŻYWNOŚCIOWEGO
1. Funkcje definicji legalnych 2. Ogólna charakterystyka aktualnie obowiązujących definicji legalnych 3. Podstawowe pojęcia i definicje legalne polskiego i wspólnotowego prawa żywnościowego 3.1. Żywność (środki spożywcze), artykuły rolno-spożywcze, produkty pochodzenia zwierzęcego 3.2. Substancje obce (zanieczyszczenia, pozostałości) 3.3. Żywność niebezpieczna, szkodliwa dla zdrowia lub życia człowieka oraz zepsuta 3.4. Żywność zafałszowana 3.5. Środek spożywczy niespełniający wymagań zdrowotnych 3.6. Jakość handlowa żywności 3.7. Produkcja żywności i obrót nią 3.8. Zakład, przedsiębiorca, kierujący zakładem
Rozdział VI
WYMAGANIA DOTYCZĄCE JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
1. Cechy jakości środków spożywczych będące przedmiotem regulacji prawnych 2. Wymagania dotyczące jakości zdrowotnej żywności 2.1. Substancje obce (substancje niepożądane) 2.1.1. Substancje zanieczyszczające 2.1.2. Zanieczyszczenia biologiczne 2.1.3. Ciała obce 2.1.4. Szkodniki lub ich części 2.1.5. Pozostałości pestycydów 2.1.6. Pozostałości weterynaryjnych produktów leczniczych 2.1.7. Skażenia promieniotwórcze 2.2. Substancje dodatkowe, substancje pomagające w przetwarzaniu, aromaty 3. Szczegółowe wymagania dotyczące jakości handlowej żywności 3.1. Formalne źródła szczegółowych wymagań jakości handlowej żywności i zakres asortymentowy przepisów wykonawczych 3.2. Wymagania jakości handlowej wybranych artykułów żywności - przykłady
Rozdział VII
WYMAGANIA DOTYCZĄCE WARUNKÓW PRODUKCJI ŻYWNOŚCI I JEJ OBROTU - HIGIENA ŻYWNOŚCI
1. Istota i znaczenie higieny żywności 2. Higiena żywności jako wstępny warunek rozpoczęcia działalności zakładu branży spożywczej 3. Źródła prawa dotyczące wymagań higieny produkcji żywności i jej obrotu - \"dualizm sanitarno-weterynaryjny\" 4. Zakres przedmiotowy wymagań higienicznych i weterynaryjnych dotyczących żywności 5. Wymagania higieniczne na podstawie rozporządzenia (WE) Nr 852/2004 5.1. Ogólna charakterystyka rozporządzenia 5.2. Wymagania higieny dotyczące produkcji pierwotnej (podstawowej) 5.3. Wymagania higieny dotyczące produkcji żywności i jej obrotu dla wszystkich podmiotów, poza produkcją pierwotną (podstawową) 5.3.1. Wymagania higieny zabudowań i pomieszczeń o charakterze trwałym i tymczasowym 5.3.2. Wymagania higieny transportu żywności 5.3.3. Wymagania higieny wyposażenia ruchomego - sprzętu i urządzeń 5.3.4. Wymagania dotyczące odpadów żywnościowych i związanych z produkcją żywności oraz jej dystrybucją 5.3.5. Wymagania dotyczące wody 5.3.6. Wymagania dotyczące higieny osobistej personelu 5.3.7. Wymagania higieny związane bezpośrednio z żywnością 5.3.8. Wymagania higieny opakowań środków spożywczych 5.3.9. Wymagania dotyczące obróbki cieplnej żywności wprowadzanej do obrotu w hermetycznych opakowaniach 5.3.10. Wymagania dotyczące przygotowania zawodowego personelu - szkolenia 6. Szczególne wymagania higieny produkcji i obrotu żywnością pochodzenia zwierzęcego 6.1. Szczególne wymagania higieny produkcji i obrotu żywnością pochodzenia zwierzęcego w rozporządzeniu (WE) Nr 853/2004 6.2. Szczególne wymagania higieny produkcji i obrotu żywności pochodzenia zwierzęcego na podstawie ustawy z dnia 16 grudnia 2006 r. o produktach pochodzenia zwierzęcego 7. Higiena żywienia zbiorowego 8. Przepisy bezpieczeństwa i higieny pracy (BHP) jako źródło wymagań higieniczno-sanitarnych w produkcji żywności Rozdział VIII
ZNAKOWANIE I PREZENTACJA ŻYWNOŚCI
1. Znaczenie dla konsumenta informacji o środku spożywczym 2. Znakowanie, prezentacja, reklama - znaczenie pojęć 3. Ustawowe zasady znakowania, prezentacji i reklamy żywności 4. Podstawowe elementy informacji o środku spożywczym 4.1. Nazwa środka spożywczego 4.2. Informacje dotyczące składników środka spożywczego 4.3. Data minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia 4.4. Sposób przygotowania lub stosowania środka spożywczego 4.5. Dane identyfikujące producenta środka spożywczego i miejsce pochodzenia 4.6. Zawartość netto lub liczba sztuk środka spożywczego w opakowaniu 4.7. Warunki przechowywania 4.8. Partia produkcyjna 4.9. Klasa jakości handlowej albo inny wyróżnik jakości handlowej 4.10. Wartość odżywcza 5. Szczególne wymagania znakowania niektórych rodzajów środków spożywczych 6. Znakowanie żywności sprzedawanej luzem (bez opakowań) 7. Szczególne wymagania znakowania żywności pochodzenia zwierzęcego 8. Dobrowolne elementy znakowania o charakterze promocyjnym 8.1. \"Żywność ekologiczna\" 8.2. Pochodzenie geograficzne 8.3. Oświadczenia żywieniowe i zdrowotne 9. Cena detaliczna produktu Rozdział IX
MATERIAŁY I WYROBY PRZEZNACZONE DO KONTAKTU Z ŻYWNOŚCIĄ
1. Zdefiniowanie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością 2. Wymagania dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością Rozdział X
SZCZEGÓLNE KATEGORIE ŻYWNOŚCI
1. Żywność szczególnego rodzaju - pojęcie 2. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego, suplementy diety i substancje wzbogacające 2.1. Środki spożywcze specjalnego przeznaczenia żywieniowego 2.2. Suplementy diety 2.3. Środki spożywcze wzbogacane 3. Naturalne wody mineralne, wody źródlane i wody stołowe 4. Nowa żywność i żywność genetycznie zmodyfikowana 5. Żywność napromieniowana 6. Produkty rolnictwa ekologicznego (\"żywność ekologiczna\") 7. Grzyby i przetwory grzybowe 8. Napoje alkoholowe 9. Woda przeznaczona do spożycia przez ludzi (woda pitna) Rozdział XI
WEWNĘTRZNA (ZAKŁADOWA) KONTROLA JAKOŚCI ŻYWNOŚCI
1. Wewnętrzna kontrola jakości żywności jako przedmiot regulacji prawnej 2. Szczegółowy zakres wewnętrznej kontroli przestrzegania warunków i zasad higieny w produkcji żywności i jej obrocie 3. System HACCP w wewnętrznej kontroli jakości 4. Obowiązki kierującego zakładem
Rozdział XII
ŻYWNOŚĆ W OBROCIE MIĘDZYNARODOWYM
1. Ogólne zasady regulacji prawnej międzynarodowego obrotu żywnością 2. Nadzór nad przywozem (importem) żywności z państw nienależących do Unii Europejskiej 3. Obrót żywnością z państw należących do Unii Europejskiej (swobodny obrót) Rozdział XIII
URZĘDOWA KONTROLA ŻYWNOŚCI (NADZÓR)
1. Podstawy urzędowej kontroli żywności 1.1. Uzasadnienie urzędowej kontroli żywności (nadzoru) 1.2. Źródła prawa dotyczące urzędowej kontroli żywności 1.3. Pojęcie nadzoru, kontroli i inspekcji w polskim prawie administracyjnym 1.4. Definicje związane z urzędową kontrolą żywności 2. Organy urzędowej kontroli żywności (nadzoru) 2.1. Zakresy kompetencji inspekcji urzędowej kontroli żywności 2.2. Wewnętrzna struktura instancyjna podstawowych inspekcji urzędowej kontroli żywności - organy 2.2.1. Struktura Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Inspekcji Weterynaryjnej 2.2.2. Struktura Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych i Inspekcji Handlowej 3. Sprawowanie nadzoru przez organy urzędowej kontroli żywności 3.1. Zakres urzędowej kontroli żywności oraz sposób i tryb jej przeprowadzania 3.2. Szczegółowy zakres i częstotliwość przeprowadzania urzędowych kontroli żywności 3.3. Przebieg urzędowej kontroli zakładu w nadzorze bieżącym 3.4. Ustawowe uprawnienia organów nadzoru w stosunku do nadzorowanych podmiotów 3.5. Postępowanie organów nadzoru w wypadku podejrzenia lub stwierdzenia niespełniania wymagań jakości zdrowotnej żywności 3.6. Decyzje pokontrolne w sferze administracyjnej 4. Kodeks postępowania administracyjnego w urzędowej kontroli żywności 4.1. Rola kodeksu postępowania administracyjnego w urzędowej kontroli żywności 4.2. Zasady ogólne postępowania administracyjnego
Rozdział XIV
ODPOWIEDZIALNOŚĆ PRAWNA - SANKCJE
1. Odpowiedzialność karna - sankcje karne 2. Odpowiedzialność administracyjna - sankcje niepieniężne i pieniężne 3. Odpowiedzialność cywilna 3.1. Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny 3.2. Odpowiedzialność z tytułu niezgodności środka spożywczego z umową w sprzedaży konsumenckiej Bibliografia Wykaz podstawowych aktów prawnych

Klienci, którzy kupili Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa … wybrali również:

Mikulski Krzysztof, Wijaczka Jacek - Historia powszechna Wiek XVI-XVIII
-31%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Mikulski Krzysztof, Wijaczka Jacek
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2011
Stron: 640
79.90 zł
55.13 zł
Dodaj do koszyka
Radwański Zbigniew, Olejniczak Adam - Prawo cywilne część ogólna
-11%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Radwański Zbigniew, Olejniczak Adam
Wydawca: C.H. BECK
Rok wydania: 2015
Stron: 388
59.00 zł
52.51 zł
Dodaj do koszyka
Gardocki Lech - Prawo karne
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Gardocki Lech
Wydawca: C.H. BECK
Rok wydania: 2015
Stron: 380
59.00 zł
43.42 zł
Dodaj do koszyka
Bardach Juliusz, Leśnodorski Bogusław, Pietrzak Michał - Historia ustroju i prawa polskiego
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bardach Juliusz, Leśnodorski Bogusław, Pietrzak Michał
Wydawca: Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis
Rok wydania: 2009
Stron: 693
75.00 zł
54.75 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Prawo żywnościowe w warunkach członkostwa Polski w Unii Europejskiej - Taczanowski Maciej
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Podręczniki. Ćwiczenia i zadania » Podręczniki akademickie. Skrypty
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10