X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Golat Rafał - Aspekty prawne działalności bibliotek
-8%
+ do schowka
35.00 zł
32.20 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 2.80 zł
Cena katalogowa: 35.00 zł
Dostępność: 24h
KSIĄŻKA
Golat Rafał
Wydawca: SBP
Rok wydania: 2016
Miejsce wydania: 189
Stron: 200
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Kukuczka

Kukuczka
Dariusz Kortko
Marcin Pietraszewski
Warszawa 2016


Dzielnica występku

Dzielnica występku
Mario Vargas Llosa
Kraków 2016


Sztuka zwycięstwa

Sztuka zwycięstwa
Phil Knight
 
Poznań 2016


Hygge. Klucz do szczęścia

Hygge. Klucz do szczęścia
Meik Wiking
Warszawa 2016


Dasz radę

Dasz radę. Ostatnia rozmowa
Jan Kaczkowski,
Joanna Podsadecka
 
Kraków 2016


Niebzepieczne związki Andrzeja Leppera

Niebezpieczne związki Andrzeja Leppera
Wojciech Sumliński
Warszawa 2016


Nowy car

Nowy car
Steven Lee Myers
Katowice 2016

Świat Chrystusa

Świat Chrystusa. T.1
Wojciech Roszkowski
Kraków 2016

Pokaz

44.00 zł

Rabat: 0.00 zł
Cena katalogowa: 44.00 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Sprawność informacyjna rynku produktów żywnościowych

Wydawca: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Białymstoku
Rok wydania: 2011
Miejsce wydania: Białystok
Stron: 248
Format: B5
ISBN: 9788360432761

Opis:

Sprawność informacyjna rynku produktów żywnościowych

Ogólnym problemem badań podejmowanym w ramach serii Rynek produktów żywnościowych fest sprawność i ekspansja przedsiębiorstw branży żywnościowej w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem przedsiębiorstw podlaskich. Ekspansję firmy sprowadzić można do wzrostu wartości produkcji i sprzedaży, powiększenia udziału w rynku, poprawy pozycji konkurencyjnej, wreszcie wzrostu efektywności. Przy tym w lalach 2005-201 l, istotna była wysoka zmienność otoczenia rynkowego. Wyjątkowa intensywność /mian systemowych, wiązała się głównie z wysoką i względnie trwałą dynamiką popytu na żywność. Miała ona zasięg globalny i prowadziła, między innymi, do niespotykanego wcześniej spadku jakości podstawowych produktów żywnościowych..

Problemem podejmowanym w trzeciej „odsłonie" rzeczonych badań jest problem jakości produktów żywnościowych. Ściśle biorąc, zwraca się szczególną uwagę na pogłębiającą się niesprawność rynków żywnościowych, polegającą na braku mechanizmu poprawy jakości. W konsekwencji prowadzi to do obniżania się jakości produktów.

Wydaje się, że istotnym czynnikiem sprawności przedsiębiorstwa w warunkach dominującej tendencji „antyjakościowej" na rynkach żywnościowych jest wzmocnienie systemu kontroli, informacji rynkowej oraz wzrost świadomości wyżej wymienionych zagrożeń.

Przypuszcza się, że główną przyczyną niesprawności współczesnego rynku żywnościowego jest dualizm (asymetria) informacyjny tego rynku. Chodzi o to, że komunikat rynkowy uwzględnia jedynie informacje dotyczące cen i kosztów, a jednocześnie pomija całkowicie informacje istotne dla konsumenta. Instrumentem neutralizowania preferencji nabywców jest oczywiście akcja promocyjna. Inną przyczyną zjawiska asymetrii informacji jest dominacja wśród konsumentów preferencji cenowych i pomijanie innych cech produktu.

Badania miały na celu objaśnienie mechanizmu wzrostu sektora żywnościowego w gospodarce współczesnej i napięć z nim związanych oraz zaproponowanie „pakietu" instrumentów organizacyjnych na poziomic przedsiębiorstwa umożliwiających przeciwdziałanie wyżej wymienionym napięciom i sprzecznościom rynkowym.

Badania prowadzono dwutorowo zarówno w konwencji opisowo-empirycznej, jak i w konwencji teoretycznej, czyli metodą hipotetyczno-dedukcyjna, przy wykorzystaniu instrumentów symulacji modelowej.

Ze wstępu

Klienci, którzy kupili Sprawność informacyjna rynku produktów … wybrali również:

Gierusz Barbara - Podręcznik samodzielnej nauki księgowania
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Gierusz Barbara
Wydawca: ODDK
Rok wydania: 2016
Stron: 540
47.25 zł
33.74 zł
Dodaj do koszyka
Szewczyk Anna - ABC asystentki. Wprowadzenie do systemu
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Szewczyk Anna
Wydawca: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Rok wydania: 2013
Stron: 98
52.50 zł
37.48 zł
Dodaj do koszyka
Pawełczyk Mirosław, Sokal Piotr - Ustawa o efektywności energetycznej. Komentarz
-20%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Pawełczyk Mirosław, Sokal Piotr
Wydawca: TNOiK
Rok wydania: 2012
Stron: 294
47.00 zł
37.79 zł
Dodaj do koszyka
Dębowski Tomasz R. - Kościoły chrześcijańskie w Polsce wobec wybranych zagadnień międzynarodowych w latach 1989-2004 + CD
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Dębowski Tomasz R.
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego
Rok wydania: 2011
Stron: 407
54.50 zł
40.38 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Sprawność informacyjna rynku produktów żywnościowych - red. Meredyk Kazimierz, red. Zalesko Elżbieta
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Nauki społeczne, humanistyczne, ekonomiczne » Ekonomia
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10