X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Maria Rosa Poggio - Symbolum. Refleksje nad Katechizmem Kościoła Katolickiego
-20%
+ do schowka
69.90 zł
55.92 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 13.98 zł
Cena katalogowa: 69.90 zł
Dostępność: do 48h
KSIĄŻKA
Maria Rosa Poggio
Wydawca: Gaudium
Rok wydania: 2015
Miejsce wydania: 11
Stron: 316
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Królowa

Królowa
Elżbieta Cherezińska
Poznań 2016


Król

Król
Kraków 2016


Resortowe dzieci. Politycy

Resortowe dzieci. Politycy
Dorota Kania, Jerzy Targalski, Maciej Marosz
 
Warszawa 2016


Wołyń. Bez komentarza

Wołyń. Bez komentarza
praca zbiorowa
Warszawa 2016


Dasz radę

Dasz radę. Ostatnia rozmowa
Jan Kaczkowski,
Joanna Podsadecka
 
Kraków 2016


Wajda. Kronika wypadków filmowych

Wajda. Kronika wypadków filmowych
Bartosz Michalak
Warszawa 2016


Harda

Harda
Elżbieta Cherezińska
Poznań 2016

Wylecz się sam

Wylecz się sam
Megadawki witamin
Andrew W.PH.D. Saul
Warszawa 2016

Pokaz

44.00 zł

Rabat: 0.00 zł
Cena katalogowa: 44.00 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Sprawność informacyjna rynku produktów żywnościowych

Wydawca: Wyższa Szkoła Finansów i Zarządzania w Białymstoku
Rok wydania: 2011
Miejsce wydania: Białystok
Stron: 248
Format: B5
ISBN: 9788360432761

Opis:

Sprawność informacyjna rynku produktów żywnościowych

Ogólnym problemem badań podejmowanym w ramach serii Rynek produktów żywnościowych fest sprawność i ekspansja przedsiębiorstw branży żywnościowej w Polsce, ze szczególnym uwzględnieniem przedsiębiorstw podlaskich. Ekspansję firmy sprowadzić można do wzrostu wartości produkcji i sprzedaży, powiększenia udziału w rynku, poprawy pozycji konkurencyjnej, wreszcie wzrostu efektywności. Przy tym w lalach 2005-201 l, istotna była wysoka zmienność otoczenia rynkowego. Wyjątkowa intensywność /mian systemowych, wiązała się głównie z wysoką i względnie trwałą dynamiką popytu na żywność. Miała ona zasięg globalny i prowadziła, między innymi, do niespotykanego wcześniej spadku jakości podstawowych produktów żywnościowych..

Problemem podejmowanym w trzeciej „odsłonie" rzeczonych badań jest problem jakości produktów żywnościowych. Ściśle biorąc, zwraca się szczególną uwagę na pogłębiającą się niesprawność rynków żywnościowych, polegającą na braku mechanizmu poprawy jakości. W konsekwencji prowadzi to do obniżania się jakości produktów.

Wydaje się, że istotnym czynnikiem sprawności przedsiębiorstwa w warunkach dominującej tendencji „antyjakościowej" na rynkach żywnościowych jest wzmocnienie systemu kontroli, informacji rynkowej oraz wzrost świadomości wyżej wymienionych zagrożeń.

Przypuszcza się, że główną przyczyną niesprawności współczesnego rynku żywnościowego jest dualizm (asymetria) informacyjny tego rynku. Chodzi o to, że komunikat rynkowy uwzględnia jedynie informacje dotyczące cen i kosztów, a jednocześnie pomija całkowicie informacje istotne dla konsumenta. Instrumentem neutralizowania preferencji nabywców jest oczywiście akcja promocyjna. Inną przyczyną zjawiska asymetrii informacji jest dominacja wśród konsumentów preferencji cenowych i pomijanie innych cech produktu.

Badania miały na celu objaśnienie mechanizmu wzrostu sektora żywnościowego w gospodarce współczesnej i napięć z nim związanych oraz zaproponowanie „pakietu" instrumentów organizacyjnych na poziomic przedsiębiorstwa umożliwiających przeciwdziałanie wyżej wymienionym napięciom i sprzecznościom rynkowym.

Badania prowadzono dwutorowo zarówno w konwencji opisowo-empirycznej, jak i w konwencji teoretycznej, czyli metodą hipotetyczno-dedukcyjna, przy wykorzystaniu instrumentów symulacji modelowej.

Ze wstępu

Klienci, którzy kupili Sprawność informacyjna rynku produktów … wybrali również:

Pawełczyk Mirosław, Sokal Piotr - Ustawa o efektywności energetycznej. Komentarz
-20%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Pawełczyk Mirosław, Sokal Piotr
Wydawca: TNOiK
Rok wydania: 2012
Stron: 294
47.00 zł
37.79 zł
Dodaj do koszyka
Dębowski Tomasz R. - Kościoły chrześcijańskie w Polsce wobec wybranych zagadnień międzynarodowych w latach 1989-2004 + CD
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Dębowski Tomasz R.
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Wrocławskiego
Rok wydania: 2011
Stron: 407
54.50 zł
40.38 zł
Dodaj do koszyka
Milewski Roman, Kwiatkowski Eugeniusz - Podstawy ekonomii
-31%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Milewski Roman, Kwiatkowski Eugeniusz
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2005
Stron: 553
59.90 zł
41.62 zł
Dodaj do koszyka
Griffin Ricky W. - Podstawy zarządzania organizacjami
-31%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Griffin Ricky W.
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Stron: 801
84.90 zł
59.00 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Sprawność informacyjna rynku produktów żywnościowych - red. Meredyk Kazimierz, red. Zalesko Elżbieta
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Nauki społeczne, humanistyczne, ekonomiczne » Ekonomia
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10