X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Maria Rosa Poggio - Symbolum. Refleksje nad Katechizmem Kościoła Katolickiego
-20%
+ do schowka
69.90 zł
55.92 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 13.98 zł
Cena katalogowa: 69.90 zł
Dostępność: do 48h
KSIĄŻKA
Maria Rosa Poggio
Wydawca: Gaudium
Rok wydania: 2015
Miejsce wydania: 11
Stron: 316
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Królowa

Królowa
Elżbieta Cherezińska
Poznań 2016


Król

Król
Kraków 2016


Resortowe dzieci. Politycy

Resortowe dzieci. Politycy
Dorota Kania, Jerzy Targalski, Maciej Marosz
 
Warszawa 2016


Wołyń. Bez komentarza

Wołyń. Bez komentarza
praca zbiorowa
Warszawa 2016


Dasz radę

Dasz radę. Ostatnia rozmowa
Jan Kaczkowski,
Joanna Podsadecka
 
Kraków 2016


Wajda. Kronika wypadków filmowych

Wajda. Kronika wypadków filmowych
Bartosz Michalak
Warszawa 2016


Harda

Harda
Elżbieta Cherezińska
Poznań 2016

Wylecz się sam

Wylecz się sam
Megadawki witamin
Andrew W.PH.D. Saul
Warszawa 2016

Pokaz

58.80 zł

Rabat: 0.00 zł
Cena katalogowa: 58.80 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Zarys zarządzania produkcją

Wydawca: PWE
Rok wydania: 2005
Miejsce wydania: Warszawa
Stron: 325
ISBN: 83-208-1573-8

Opis:

Podręcznik obejmuje kompendium o procesach zarządzania produkcją. Autor skupił się na następujących grupach zagadnień: organizacyjny i techniczny potencjał produkcji (produkcja i zarządzanie produkcją w przedsiębiorstwie, gospodarowanie zdolnością produkcyjną, warunki pracy) organizacja procesu produkcyjnego (system produkcyjny, organizacja procesu produkcyjnego w przestrzeni i w czasie) przygotowanie nowej produkcji (proces innowacyjny, techniczne przygotowanie produkcji) planowanie produkcji i sterowanie nią (sterowanie przebiegiem produkcji, nowoczesne koncepcje i metody organizacji i zarządzania produkcją)





 

Spis treści


 

Wstęp

 

I. ORGANIZACYJNY I TECHNICZNY POTENCJAŁ PRODUKCJI

 

1. PRODUKCJA I ZARZĄDZANIE PRODUKCJĄ W PRZEDSIĘBIORSTWIE

 

1.1. Przedsiębiorstwo przemysłowe

   1.1.1. Produkcja, przemysł, przedsiębiorstwo

   1.1.2. Zasady działalności przedsiębiorstwa

1.2. Cele i funkcje przedsiębiorstwa przemysłowego

1.3. Produkcja jako system

1.4. Zarządzanie operacjami oraz zarządzanie produkcją

   1.4.1. Kierowanie, zarządzanie, sterowanie

   1.4.2. Działalność operacyjna a zarządzanie operacjami

   1.4.3. Zarządzanie produkcją i technologią

1.5. Miejsce zarządzania produkcją w przedsiębiorstwie

1.6. Cechy zadań produkcyjnych

1.7. Rola i obowiązki kierownika w przedsiębiorstwie

1.8. Aspekty pracy kierownika produkcji

Przykład 1.1

Bibliografia

 

2. GOSPODAROWANIE ZDOLNOŚCIĄ PRODUKCYJNĄ

 

2.1. Pojęcie zdolności produkcyjnej

   2.1.1. Podejście w literaturze krajowej

   2.1.2. Podejście w literaturze zachodniej

   2.1.3. Uwarunkowania i cel określania zdolności produkcyjnej

2.2. Czynniki kształtujące zdolność produkcyjną

   2.2.1. Czynniki wewnętrzne

   2.2.2. Czynniki zewnętrzne

2.3. Ustalanie zdolności produkcyjnej

   2.3.1. Czas pracy oraz pracochłonność produkcji

   2.3.2. Obliczanie zdolności produkcyjnej. Zasady i mierniki

2.4. Metody obliczania zdolności produkcyjnej

   2.4.1. Metoda wskaźnikowa

   2.4.2. Zdolności produkcyjne stanowisk w metodzie wskaźnikowej

   2.4.3. Zalety i wady metody wskaźnikowej

   2.4.4. Metoda analityczna

   2.4.5. Metoda normatywna

   2.4.6. Metoda programowania liniowego

2.5. Wykorzystanie zdolności produkcyjnej

2.6. Obecne i przyszłe możliwości produkcyjne

2.7. Niektóre rodzaje rezerw oraz wąskie ogniwa produkcji

2.8. Wykorzystanie rezerw zdolności produkcyjnej

   2.8.1. Pojęcie rezerwy zdolności produkcyjnej

   2.8.2. Rezerwy intensywne

   2.8.3. Rezerwy ekstensywne

2.9. Analiza rezerw zdolności produkcyjnej

   2.9.1. Znaczenie i cel badania rezerw

   2.9.2. Przedmiot badania rezerw oraz sposoby zwiększania zdolności produkcyjnej

   2.9.3. Analiza gotowości urządzeń produkcyjnych

   2.9.4. Analiza czasu pracy urządzeń

2.10. Radykalne sposoby powiększania zdolności produkcyjnej

   2.10.1. Modernizacja urządzeń

   2.10.2. Inwestycyjne tworzenie zdolności produkcyjnej

Przykład 2.1

Bibliografia

 

3. MATERIALNE WARUNKI PRACY ORAZ METODY HUMANIZACJI PRODUKCJI

 

3.1. Potencjał pracy w gospodarowaniu w przedsiębiorstwie

   3.1.1. Istota potencjału pracy i potencjału ludzkiego

   3.1.2. Potencjał ludzki w kształtowaniu produktywności przedsiębiorstwa

3.2. Podział pracy i jego aspekty

   3.2.1. Znaczenie pracy dla człowieka

   3.2.2. Zasadnicze podziały pracy

3.3. Gospodarowanie czasem pracy

   3.3.1. Elementy teorii czasu

   3.3.2. Fundusze i mierniki czasu pracy

   3.3.3. Optimum czasu pracy

3.4. Wydajność pracy

   3.4.1. Pojęcia wydajności i produktywności

   3.4.2. Intensywność pracy

3.5. Związki ergonomii, ochrony pracy i bezpieczeństwa pracy

   3.5.1. Ergonomia

   3.5.2. Ochrona pracy

   3.5.3. Bezpieczeństwo i higiena pracy

3.6. Ergonomia korekcyjna oraz ergonomia koncepcyjna

   3.6.1. Ergonomia korekcyjna

   3.6.2. Ergonomia koncepcyjna

   3.6.3. Znaczenie dwóch form ergonomii

3.7. Elementy fizjologii pracy

   3.7.1. Praca w ujęciu fizjologicznym

   3.7.2. Biorytmy -- dyspozycje do pracy w określonym czasie

   3.7.3. Zmęczenie

   3.7.4. Pamięć

   3.7.5. Uwaga

3.8. Praca umysłowa

   3.8.1. Tendencje i istota pracy umysłowej

   3.8.2. Rodzaje pracy umysłowej

   3.8.3. Pobudzanie i hamowanie

   3.8.4. Praca umysłowa a wiek pracownika

3.9. Materialne warunki pracy i jej zagrożenia

   3.9.1. Pojęcia i rodzaje materialnych warunków pracy

   3.9.2. Mikroklimat i jego części składowe

   3.9.3. Oświetlenie miejsca pracy oraz barwa światła

   3.9.4. Hałas i wibracje

   3.9.5. Pyły i substancje toksyczne

3.10. Ergonomiczne kształtowanie środowiska pracy

   3.10.1. Dane ergonomiczne w projektowaniu

   3.10.2. Biomechanika ruchów oraz procesy intelektualne

   3.10.3. Zastosowanie wymiarów ciała człowieka

   3.10.4. Warunki percepcji informacji wizualnej

   3.10.5. Układ kontrolno-sterowniczy

   3.10.6. Sposoby ograniczenia lub eliminacji drgań mechanicznych i hałasu

Przykład 3.1

Bibliografia

 

II. ORGANIZACJA PROCESU PRODUKCYJNEGO

 

4. SYSTEM PRODUKCYJNY ORAZ PROCES PRODUKCYJNY

 

4.1. System produkcyjny i jego otoczenie

   4.1.1. Pojęcie systemu produkcyjnego i jego elementów

   4.1.2. Czynniki produkcji

   4.1.3. Wpływ otoczenia na system produkcyjny

   4.1.4. Kryteria budowy systemów produkcyjnych

   4.1.5. Produktywność

   4.1.6. Mierniki produktywności

4.2. Proces produkcyjny

   4.2.1. Istota procesu produkcyjnego

   4.2.2. Elementy składowe procesu produkcyjnego

   4.2.3. Klasyfikacje procesu produkcyjnego

4.3. Typy, formy i odmiany organizacji produkcji

   4.3.1. Typy organizacji produkcji

   4.3.2. Charakterystyka typów organizacji produkcji

   4.3.3. Formy organizacji produkcji

   4.3.4. Odmiany organizacji produkcji

4.4. Równomierność i rytmiczność produkcji

   4.4.1. Pojęcia równomierności i rytmiczności produkcji

   4.4.2. Warunki funkcjonowania systemu produkcji rytmicznej

   4.4.3. Poziom równomierności produkcji i spływu wyrobów

4.5. Produkcja potokowa

   4.5.1. Charakterystyka produkcji potokowej

   4.5.2. Klasyfikacje produkcji potokowej

   4.5.3. Elementy projektowania produkcji potokowej

   4.5.4. Zalety i niedostatki stosowania produkcji potokowej

   4.5.5. Podstawowe kierunki rozwoju potokowych linii produkcyjnych

Przykład 4.1

Przykład 4.2

Bibliografia

 

5. ORGANIZACJA PROCESU PRODUKCYJNEGO W PRZESTRZENI

 

5.1. Struktura produkcyjna

   5.1.1. Istota struktury produkcyjnej i struktury produkcyjno-administracyjnej

   5.1.2. Struktura produkcyjno-administracyjna

   5.1.3. Rozwój struktur produkcyjnych

5.2. Czynniki kształtujące strukturę produkcyjną

   5.2.1. Czynniki wpływające na wybór struktury produkcyjnej

   5.2.2. Czynniki kształtujące strukturę produkcyjno-administracyjną

   5.2.3. Tendencje do specjalizacji technologicznej i przedmiotowej w tworzeniu struktury    

             produkcyjnej

   5.2.4. Znaczenie wyboru wariantu struktury produkcyjnej

5.3. Struktura przestrzenna procesu produkcyjnego

   5.3.1. Istota struktury przestrzennej procesu produkcyjnego

   5.3.2. Czynniki wpływające na przestrzenną strukturę produkcyjną

5.4. Projektowanie struktury produkcyjnej obiektu

   5.4.1. Projektowanie rytmicznej produkcji komórki produkcyjnej

   5.4.2. Projektowanie struktury produkcyjnej

5.5. Strumień materiałów i jego analiza

   5.5.1. Istota strumienia materiałów

   5.5.2. Analiza poziomu strumienia materiałów

5.6. Sposoby przedstawiania przepływu materiałów

   5.6.1. Podstawowe czynności związane z przepływem materiałów

   5.6.2. Graficzne formy prezentacji przepływu materiałów

5.7. Uporządkowanie stanowisk roboczych

   5.7.1. Uporządkowanie technologiczne stanowisk

   5.7.2. Uporządkowanie przedmiotowe stanowisk

5.8. Zasady i kryteria rozmieszczania obiektów

   5.8.1. Wpływ rozmieszczenia obiektów na proces produkcyjny

   5.8.2. Kryteria dobrego rozmieszczenia obiektów

   5.8.3. Podstawowe zasady rozmieszczania stanowisk roboczych

5.9. Projektowanie rozmieszczenia stanowisk oraz projektowanie harmonogramów i uzupełnień

   5.9.1. Projektowanie rozmieszczenia stanowisk roboczych

   5.9.2. Projektowanie uzupełnień

5.10. Metody racjonalnego rozmieszczania stanowisk roboczych

   5.10.1. Charakterystyka wybranych metod

   5.10.2. Metoda trójkątów

   5.10.3. Ekonomiczne znaczenie racjonalnego rozwiązania przestrzennej struktury procesu

               produkcyjnego

Przykład 5.1

Przykład 5.2

Bibliografia

 

6. ORGANIZACJA PROCESU PRODUKCYJNEGO W CZASIE

 

6.1. Ruch przedmiotów pracy w czasie

6.2. Cykl produkcyjny

   6.2.1. Istota cyklu produkcyjnego

   6.2.2. Struktura i długość cyklu produkcyjnego

   6.2.3. Metody określania długości cyklu produkcyjnego

   6.2.4. Czas trwania cyklu produkcyjnego

   6.2.5. Wskaźniki struktury cyklu produkcyjnego

   6.2.6. Cykl produkcyjny wyrobu złożonego

   6.2.7. Skracanie cyklu produkcyjnego i jego znaczenie

6.3. Wielkość partii produkcyjnej

   6.3.1. Przesłanki określania wielkości partii produkcyjnej

   6.3.2. Obliczanie minimalnej wielkości partii produkcyjnej

   6.3.3. Obliczanie optymalnej wielkości partii produkcyjnej metodą minimalnych kosztów

   6.3.4. Uwarunkowania i efekty rachunku wielkości partii produkcyjnej

6.4. Przebieg partii produkcyjnej wyrobów w procesie produkcyjnym

   6.4.1. Metody przebiegu produkcji partii wyrobów

   6.4.2. Szeregowy przebieg wykonania partii wyrobów

   6.4.3. Równoległy przebieg wykonania partii wyrobów

   6.4.4. Szeregowo-równoległy przebieg wykonania partii wyrobów

   6.4.5. Porównanie wariantów przebiegu cyklu produkcyjnego partii produkcyjnej wyrobów

6.5. Zapasy produkcji w toku

   6.5.1. Pojęcia i klasyfikacja zapasów produkcyjnych

   6.5.2. Zapasy międzykomórkowe i ich stany

   6.5.3. Ustalenie stanu robót w toku

   6.5.4. Zapasy wewnątrzkomórkowe -- pozacykliczne i cykliczne

   6.5.5. Zapasy międzyoperacyjne

   6.5.6. Parametryczny opis procesu produkcyjnego

6.6. Kierunki ulepszania organizacji procesu produkcyjnego w czasie

Przykład 6.1

Przykład 6.2

Bibliografia

 

III. PRZYGOTOWANIE NOWEJ PRODUKCJI

 

7. PROCES INNOWACYJNY

 

7.1. Inspiracje i zasady rozwoju produktu

   7.1.1. Rynkowe i nierynkowe przyczyny i skutki postępu w produkcji

   7.1.2. Cel planowania rozwoju produktu

   7.1.3. Cykl życia produktu jako narzędzie planowania rozwoju

   7.1.4. Proces rozwoju produktu

   7.1.5. Porównywanie i wybór produktu

   7.1.6. Organizacyjne uwarunkowania skuteczności prac rozwojowych

   7.1.7. Związki innowacji i technicznego przygotowania produkcji

7.2. Innowacje produktowe

   7.2.1. Motywy wprowadzania innowacji w przedsiębiorstwie

   7.2.2. Postęp techniczny

   7.2.3. Cykl rozwoju naukowo-technicznego

   7.2.4. Pojęcie innowacji i jego związki z postępem technicznym

   7.2.5. Rodzaje innowacji i skutki ich stosowania

   7.2.6. Nowe produkty

   7.2.7. Przebieg procesu innowacyjnego

Przykład 7.1

Bibliografia

 

8. TECHNICZNE PRZYGOTOWANIE PRODUKCJI

 

8.1. Przyczyny realizacji, treść i zadania technicznego przygotowania produkcji

8.2. Procesy technicznego przygotowania produkcji

8.3. Konstrukcyjne przygotowanie produkcji

8.4. Technologiczne przygotowanie produkcji

   8.4.1. Proces technologicznego przygotowania produkcji

   8.4.2. Kierunki osiągania technologiczności konstrukcji wyrobów

8.5. Organizacyjne przygotowanie produkcji

8.6. Rozruch i rozwój nowej produkcji

8.7. Planowanie technicznego przygotowania produkcji

   8.7.1. Przedmiot planowania technicznego przygotowania produkcji

   8.7.2. Pracochłonność projektowania części i zespołów

   8.7.3. Pracochłonność opracowania procesów technologicznych oraz pomocy warsztatowych

   8.7.4. Długość cyklu technicznego przygotowania produkcji

   8.7.5. Techniki i metody planowania technicznego przygotowania produkcji

8.8. Jakość technicznego przygotowania produkcji

Przykład 8.1

Bibliografia

 

IV. PLANOWANIE PRODUKCJI I STEROWANIE PRODUKCJĄ

 

9. STEROWANIE PRZEBIEGIEM PRODUKCJI

 

9.1. Miejsce sterowania produkcją w zarządzaniu i planowaniu w przedsiębiorstwie

   9.1.1. Zarządzanie przedsiębiorstwem i produkcją

   9.1.2. Zarządzanie przedsiębiorstwem i produkcją jako system hierarchiczny

   9.1.3. Planowanie operacyjne

   9.1.4. Konwencjonalne i nowe metody zarządzania i sterowania produkcją

9.2. Istota i podstawy sterowania produkcją

   9.2.1. Pojęcia i określenia

   9.2.2. Zastosowanie klasycznych i nowoczesnych metod sterowania produkcją

   9.2.3. Klasyczne podejście do planowania produkcji i sterowania produkcją

   9.2.4. Ogólne podstawy sterowania przepływem produkcji

   9.2.5. Szczegółowe zasady sterowania przepływem produkcji

9.3. Planowanie wykonawcze -- sterowanie produkcją

   9.3.1. Istota i funkcje planowania wykonawczego

   9.3.2. Podział planowania wykonawczego na fazy

   9.3.3. Planowanie międzywydziałowe

   9.3.4. Planowanie wewnątrzwydziałowe

9.4. Dobór metod sterowania przepływem produkcji

   9.4.1. Zasady doboru metod sterowania przepływem produkcji

   9.4.2. Sposoby kompensowania zaburzeń

   9.4.3. Sterowanie przepływem produkcji w komórkach wytwórczych

Przykład 9.1

Bibliografia

 

Klienci, którzy kupili Zarys zarządzania produkcją wybrali również:

Bielański Adam - Podstawy chemii nieorganicznej Tom 1
-31%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bielański Adam
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2016
Miejsce wydania: 189
Stron: 546
59.00 zł
41.00 zł
Dodaj do koszyka
Radwański Zbigniew, Olejniczak Adam - Prawo cywilne część ogólna
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Radwański Zbigniew, Olejniczak Adam
Wydawca: C.H. BECK
Rok wydania: 2015
Miejsce wydania: 189
Stron: 388
59.00 zł
43.42 zł
Dodaj do koszyka
Gardocki Lech - Prawo karne
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Gardocki Lech
Wydawca: C.H. BECK
Rok wydania: 2015
Miejsce wydania: 1
Stron: 380
59.00 zł
43.42 zł
Dodaj do koszyka
Bardach Juliusz, Leśnodorski Bogusław, Pietrzak Michał - Historia ustroju i prawa polskiego
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bardach Juliusz, Leśnodorski Bogusław, Pietrzak Michał
Wydawca: Wydawnictwo Prawnicze LexisNexis
Rok wydania: 2009
Miejsce wydania: 1
Stron: 693
75.00 zł
54.60 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Zarys zarządzania produkcją - Pasternak Kazimierz
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Podręczniki. Ćwiczenia i zadania » Podręczniki akademickie. Skrypty
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10