X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Golat Rafał - Aspekty prawne działalności bibliotek
-8%
+ do schowka
35.00 zł
32.20 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 2.80 zł
Cena katalogowa: 35.00 zł
Dostępność: 24h
KSIĄŻKA
Golat Rafał
Wydawca: SBP
Rok wydania: 2016
Miejsce wydania: 189
Stron: 200
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Kukuczka

Kukuczka
Dariusz Kortko
Marcin Pietraszewski
Warszawa 2016


Dzielnica występku

Dzielnica występku
Mario Vargas Llosa
Kraków 2016


Sztuka zwycięstwa

Sztuka zwycięstwa
Phil Knight
 
Poznań 2016


Hygge. Klucz do szczęścia

Hygge. Klucz do szczęścia
Meik Wiking
Warszawa 2016


Dasz radę

Dasz radę. Ostatnia rozmowa
Jan Kaczkowski,
Joanna Podsadecka
 
Kraków 2016


Niebzepieczne związki Andrzeja Leppera

Niebezpieczne związki Andrzeja Leppera
Wojciech Sumliński
Warszawa 2016


Nowy car

Nowy car
Steven Lee Myers
Katowice 2016

Świat Chrystusa

Świat Chrystusa. T.1
Wojciech Roszkowski
Kraków 2016

Pokaz

67.50 zł

Rabat: 0.00 zł
Cena katalogowa: 67.50 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Zasady i organizacja żywienia w turystyce

Wydawca: ALMAMER Szkoła Wyższa
Rok wydania: 2011
Miejsce wydania: Warszawa
Stron: 188
Format: B5
ISBN: 9788362644063

Opis:

Zasady i organizacja żywienia w turystyce

Nowatorski element tej pozycji opiera się na kompleksowym potraktowaniu zagadnień turystyki i jej form jako kryterium różnicującego żywienie turystów. W pracy widoczna jest fachowość autora i jego ukierunkowanie na zagadnienia żywienia w turystyce w sensie ich zasad i organizacji. Rozproszona wiedza na ten temat jest tu zebrana w postaci kompendium bardzo przydatnego do opanowania wiadomości z zakresu żywienia w turystyce. Książka spełnia wymogi podręcznika, który może być bardzo pomocny w nauczaniu przedmiotu „Żywienie człowieka", znajdującego się w standardach nauczania na kierunku Turystyka i Rekreacja, zarówno studiów pierwszego, jak i drugiego stopnia. Zakres tematyczny poruszanych zagadnień sprawia, że może też służyć szerokiemu gronu odbiorców zajmujących się zawodowo organizacją i obsługą rynku turystycznego. Wartość tej pozycji polega na podkreśleniu roli sposobu odżywiania się, znaczenia składników pokarmowych dla utrzymania i polepszania zdrowia człowieka, a także miejsca żywienia w turystyce, której rola jest dziś nie do przecenienia w sensie społecznym, w przeciwdziałaniu zgubnym skutkom zmniejszonej aktywności fizycznej.

Z recenzji profesor Ewy Szczepanowskiej

Podjęte przez autora zagadnienie obejmuje zasady i organizację żywienia w turystyce. Problematyka ta stanowi ważki problem zarówno dla organizatorów turystyki, jak i jej uczestników. Ponieważ oferty turystyczne kierowane są do szerokiego grona turystów, w planowaniu ich żywienia należy wziąć pod uwagę wiele aspektów, m.in. formę turystyki, uwarunkowania kulturowe, religijne, klimatyczne, ale też stan zdrowia uczestników.
Organizacja żywienia w turystyce musi też uwzględniać problematykę bezpieczeństwa turysty, a więc spełnienie wszystkich wymogów związanych z zasadami bezpieczeństwa i higieny produkowanej żywności, tj. higieną produkcji i dystrybucji potraw.
W ostatnich latach obserwuje się rosnące zainteresowanie kuchnią różnych grup narodowościowych, kulturowych, religijnych i społecznych. Jest to wynikiem zarówno popularyzacji turystyki, migracji ludności, jak i rozwoju komunikacji dzięki radiu, telewizji, internetowi.
W opracowaniu opisane zostały rodzaje turystyki oraz uwarunkowania sposobów żywienia turystów, zasady żywienia w oparciu o normy żywienia, scharakteryzowano żywienie w wybranych formach turystyki. Przedstawiono rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów i organizację żywienia w różnych formach turystyki, m.in. kwalifikowanej, pielgrzymkowej, kulinarnej i w agroturystyce, której popularność rośnie także w Polsce. Uwzględniono również zwyczaje żywieniowe oraz bezpieczeństwo produkcji żywności.

Z recenzji doktor Haliny Makały

Spis treści

Wprowadzenie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Rozdział 1
Zagadnienia wprowadzające . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
1.1. Formy turystyki jako kryterium różnicujące żywienie turystów . . . . 7
1.2. Turystyczna baza żywieniowa . . . . . . . . . . . . . . . . 16
1.3. Czynniki warunkujące sposoby żywienia turystów . . . . . . . . . 22
Rozdział 2
Zasady żywienia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 33
2.1. Normy i zasady racjonalnego żywienia . . . . . . . . . . . . . 34
2.2. Charakterystyka składników pokarmowych . . . . . . . . . . . 37
2.3. Rola wody w organizmie . . . . . . . . . . . . . . . . . 57
2.4. Ogólne zasady układania jadłospisów . . . . . . . . . . . . . 61
Rozdział 3
Żywność przeznaczona dla turystów . . . . . . . . . . . . . . . 65
3.1. Grupy produktów spożywczych . . . . . . . . . . . . . . . 65
3.2. Różnorodność technik kulinarnych . . . . . . . . . . . . . . 71
3.3. Przechowywanie i konserwowanie żywności . . . . . . . . . . . 73
3.4. Rodzaje żywności przeznaczonej dla turystów . . . . . . . . . . 76
Rozdział 4
Bezpieczeństwo produkcji żywności . . . . . . . . . . . . . . . 91
4.1. Źródła skażenia żywności . . . . . . . . . . . . . . . . . 92
4.2. Higiena produkcji potraw . . . . . . . . . . . . . . . . . 94
4.3. Zatrucia pokarmowe w żywieniu turystów . . . . . . . . . . . 98
4.4. Systemy zapewnienia bezpiecznej produkcji żywności. . . . . . . . 106
Rozdział 5
Organizacja żywienia w różnych formach turystyki . . . . . . . . . . 111
5.1. Żywienie w hotelach . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 111
5.2. Żywienie w turystyce biznesowej. . . . . . . . . . . . . . . 115
5.3. Żywienie w turystyce uzdrowiskowej . . . . . . . . . . . . . 122
5.4. Żywienie w plenerze w zbiorowych formach turystyki . . . . . . . 126
5.5. Żywienie w turystyce pielgrzymkowej . . . . . . . . . . . . . 127
5.6. Żywienie w turystyce wyjazdowej ze szczególnym uwzględnieniem tropiku 128
5.7. Turystyka kulinarna . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 131
5.8. Żywienie w agroturystyce . . . . . . . . . . . . . . . . . 132
5.9. Żywienie w turystyce kwalifikowanej . . . . . . . . . . . . . 135
Rozdział 6
Zwyczaje żywieniowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 143
6.1. Zwyczaje żywieniowe w Polsce . . . . . . . . . . . . . . . 143
6.2. Kuchnie różnych narodów. . . . . . . . . . . . . . . . . 150
6.3. Zasady żywienia w różnych religiach . . . . . . . . . . . . . 169
Bibliografia . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 179

Klienci, którzy kupili Zasady i organizacja żywienia w tur… wybrali również:

McNab Chris - Survival Jak przeżyć w każdych warunkach
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
McNab Chris
Wydawca: VESPER
Rok wydania: 2012
Stron: 316
49.90 zł
35.43 zł
Dodaj do koszyka
Joanna Włodarczyk - Mini encyklopedia - Geografia Europy
-37%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Joanna Włodarczyk
Wydawca: Arti
Rok wydania: 2013
Stron: 32
13.00 zł
8.19 zł
Dodaj do koszyka
Nesterowicz Mirosław - Prawo turystyczne
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Nesterowicz Mirosław
Wydawca: Wolters Kluwer Polska SA
Rok wydania: 2016
Stron: 272
79.00 zł
57.91 zł
Dodaj do koszyka
red.Panasiuk Aleksander - Marketing w turystyce i rekreacji
-31%
+ do schowka
KSIĄŻKA
red.Panasiuk Aleksander
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2013
Stron: 381
49.90 zł
34.68 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Zasady i organizacja żywienia w turystyce - Dominik Piotr
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Geografia » Turystyka. Hotelarstwo
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10