X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy



Kraków 2021


Gadka. W sześćdziesiąt języków dookoła Europy

Gadka. W sześćdziesiąt języków dookoła Europy
Dorren Gaston
Kraków 2021


Irak. Piekło w raju

Irak. Piekło w raju
Smoleński Paweł
Sękowa 2021


Sekretne życie mózgu nastolatka

Sekretne życie mózgu nastolatka
Blackemore Sarah-Jayne
Maksymowicz-Hamann Jowita
Warszawa 2021


Gierek i jego czerwony dwór

Gierek i jego czerwony dwór
Kienzler Iwona
Warszawa 2021


Podpis w komórce

Podpis w komórce
Meyer Stephen C.
Warszawa 2021

Sztuka odpoczynku

Sztuka odpoczynku
Hammond Claudia
Smoleńska Elżbieta
Warszawa 2021

Pokaz

54.16 zł

Rabat: 14.84 zł
Cena katalogowa: 69.00 zł
Dodaj do koszyka



Dostępne od: do 48h

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Bezpieczeństwo i jakość żywności

Kowalczyk Stanisław
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2021
Miejsce wydania: Warszawa
Stron: 416
Format: 17.0x25.0cm
Oprawa: miękka
ISBN: 9788301187323

Opis:

Jest to pierwsza na rynku polskim praca, która w wieloaspektowy sposób przedstawia zagadnienia związane z bezpieczeństwem i jakością żywności. Tematyka ta należy obecnie do jednego z głównych nurtów rozważań w obszarze współczesnych problemów rozwoju gospodarki światowej. Globalizacja ukształtowała nowe struktury ekonomiczne, włączając w nie także sferę agrobiznesu i wyżywienia. Konsekwencją tego stanu rzeczy są zarówno zjawiska i tendencje pozytywne, jak i groźne procesy negatywne. Do takich należy przede wszystkim wzmożone zjawisko oszustw żywnościowych i w efekcie utrata bezpieczeństwa żywności. Ma to swój wymiar zdrowotny, związany z walorami odżywczymi żywności i ich utratą w wyniku skażenia oraz ekonomiczny, polegający na pozyskaniu nieekwiwalentnej w stosunku do kosztów nabycia wartości użytkowej w następstwie zakupu żywności zafałszowanej. W książce przedstawiono ważne dla współczesnego wytwórcy oraz konsumenta zagadnienia, jak koncepcje bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia, suwerenność żywnościowa, jakość żywności, jej fałszowanie oraz obrona żywności przed działaniami o charakterze bioterrorystycznym. Praca zawiera unikatowe rozważania na temat systemów bezpieczeństwa żywności na świecie, modeli ryzyka w tym obszarze, skali fałszerstw żywnościowych na świecie, w tym koncepcję tzw. drugiej fali oszustw żywnościowych, sformułowaną na bazie analizy wykazu ponad 700 znaczących incydentów żywnościowych z ostatnich 200 lat. Rozważania te są uzupełnione prezentacją wybranych, znaczących inicjatyw w zakresie bezpieczeństwa na świecie tak w wymiarze międzynarodowych (Codex Alimentarius), jak i regionalnym (System RASFF), wreszcie krajowym. Autor proponuje również działania, jakie powinny być podjęte na szczeblu globalnym i regionalnym, by zapewnić bezpieczeństwo żywności współczesnemu konsumentowi. „Publikacja oferuje czytelnikowi szczegółowy i wyczerpujący zasób wiadomości na temat prawa żywnościowego Unii Europejskiej i nie jest zwykłym kompendium wiedzy, ale również pokazuje uwarunkowania międzynarodowe, ekonomiczne dotyczące jakości i bezpieczeństwa żywności.” Prof. dr hab. Mieczysław Obiedziński

Klienci, którzy kupili Bezpieczeństwo i jakość żywności wybrali również:

Praca zbiorowa - Chemia żywności Tom 2. Biologiczne właściwości składników żywności
-22%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Praca zbiorowa
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2020
Stron: 344
99.00 zł
77.71 zł
Dodaj do koszyka
Rodwell Victor W., Bender David A., Botham  Kathleen M. - Biochemia Harpera Ilustrowana
-21%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Rodwell Victor W., Bender David A., Botham Kathleen M.
Wydawca: PZWL
Rok wydania: 2021
Stron: 1012
249.00 zł
197.93 zł
Dodaj do koszyka
Dominik Boratyn, Grzegorz Bonusiak - Bezpieczeństwo społeczności lokalnych
-3%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Dominik Boratyn, Grzegorz Bonusiak
Wydawca: Wydawnictwo Uniwersytetu Rzeszowskiego
Rok wydania: 2021
Stron: 184
25.20 zł
24.44 zł
Dodaj do koszyka
Grzegorz Gołębiowski , Adrian Grycuk, Piotr Wiśniewski - Analiza finansowa przedsiębiorstwa
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Grzegorz Gołębiowski , Adrian Grycuk, Piotr Wiśniewski
Wydawca: DIFIN
Rok wydania: 2020
Stron: 334
65.00 zł
47.77 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Bezpieczeństwo i jakość żywności - Kowalczyk Stanisław
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Nauki społeczne, humanistyczne, ekonomiczne » Ekonomia
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax 81 537 65 10