X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter

Pokaz

39.83 zł

Rabat: 20.07 zł
Cena katalogowa: 59.90 zł
Dodaj do koszyka



Dostępne od: do 48h

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Kocioł pełen ryb

Andrzej Kozioł
Wydawca: PETRUS
Rok wydania: 2023
ISBN: 9788377207246

Opis:

Ktoś (kto? - z pewnością mądry człowiek!) powiedział kiedyś, że śledź, gdyby nie był tak tani, mógłby uchodzić na najbardziej wytworne danie. Rzeczywiście przekąskowemu śledziowi piękne pomniki wystawiali poeci, odegrał podobnie jak dorsz doniosłą rolę w historii. A inne ryby? Łososie i szczupaki, tak cenione w polskiej i żydowskiej kuchni. A złote karaski, najlepsze w śmietanie? A karpie, dla Polaków nierozerwalnie związane z Wigilią? A sardynki? A sumy? A tłuste węgorze, ryby o przedziwnych obyczajach? A kawiorodajne jesiotry?

O tych rybach i o wielu, wielu innych opowiada najnowsza książka krakowskiego pisarza Andrzeja Kozioła. O nich samych, ale przede wszystkim o ich miejscu w kuchennej tradycji, w kulturze, w religii. Jednak w menu tej arcyciekawej, pełnej anegdot książki znalazły się też ostrygi, za którymi przepadał król Poniatowski. Smakujące naszym przodkom ślimaki. Małże. Raki specjalnie karmione w starej Polsce. Homary. Ośmiornice. Mówiąc najkrócej wszystko co pochodzi z wody i jest jadalne...

Owe ryby! łososie suche, dunajeckie,

Wyżyny, kawijary, weneckie, tureckie,

Szczuki główne i szczuki podgłówne, łokietne,

Flądry i karpie ćwiki, i karpie szlachetne!

W końcu sekret kucharski; ryba nie krojona,

U głowy przysmażona, we środku pieczona,

A mająca potrawkę z sosem u ogona.

Adam Mickiewicz - Pan Tadeusz

W rękach zręcznego kucharza ryba może stać się niewyczerpanym źródłem gastronomicznych rozkoszy. Można ją podawać w całości, w małych lub wielkich kawałkach, na lodzie, w oliwie, winie, na gorąco lub na zimno - w każdej postaci powitana zostanie z przyjazną radością.

Anthelme Brillat-Savarin Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej

...ja najlepszej mięsnej potrawy gotów odstąpić dla dobrej ryby.

Jan Chryzostom Pasek Pamiętniki

Nie pomaga legenda, co nas szeptem woła,

Szeptem słów, w których pachnie nasza stara ziemia,

Na stole jest już ryba, jest wino, jest kołacz,

Tylko nas, zagubionych, przy tym stole nie ma.

Maurycy Szymel Sobota

Klienci, którzy kupili Kocioł pełen ryb wybrali również:

Michał Korkosz - Rozkoszne. Wegetariańska uczta z polskimi smakami
-28%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Michał Korkosz
Wydawca: Otwarte
Rok wydania: 2023
Stron: 296
79.99 zł
57.43 zł
Dodaj do koszyka
Czarnowski Ryszard Jan - Kuchnia polskich Kresów
-34%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Czarnowski Ryszard Jan
Wydawca: Rytm
Rok wydania: 2023
Stron: 224
39.90 zł
26.41 zł
Dodaj do koszyka
Maria Emmerich - Twoja kuchnia w wersji keto
-31%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Maria Emmerich
Wydawca: Sensus
Rok wydania: 2023
Stron: 376
89.00 zł
61.14 zł
Dodaj do koszyka
praca zbiorowa - Jedzenie intuicyjne. Bez radykalnych zasad
-35%
+ do schowka
KSIĄŻKA
praca zbiorowa
Wydawca: Marginesy
Rok wydania: 2022
Stron: 416
54.90 zł
35.85 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Kocioł pełen ryb - Andrzej Kozioł
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Poradniki » Książki kucharskie
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax 81 537 65 10


Księgarnia Iuris Prudentia Katarzyna Glimasińska jest beneficjentem programu własnego Instytutu Książki "Certyfikat dla małej księgarni"