X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Wojciechowski Jacek - Obszary wiedzy o bibliotekarstwie
-8%
+ do schowka
59.00 zł
54.28 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 4.72 zł
Cena katalogowa: 59.00 zł
Dostępność: do 48h
KSIĄŻKA
Wojciechowski Jacek
Wydawca: SBP
Rok wydania: 2017
Miejsce wydania: 1058
Stron: 256
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Córki Wawelu

Córki Wawelu
Anna Brzezińska
 
Kraków 2017


Himalaistki

Himalaistki
Mariusz Sepioło
Kraków 2017


Labirynt duchów

Labirynt duchów
Carlos Ruiz Zafon
 
Warszawa 2017


Smakoterapia

Smakoterapia
Iwona Zasuwa
 
Warszawa 2017


Wszechświat w twojej dłoni

Wszechświat w twojej dłoni
Christophe Galfard
 
Kraków 2017


Duchowe życie zwierząt

Duchowe życie zwierząt
Peter Wohlleben
 
Kraków 2017


Lem. Życie nie z tej ziemi

Lem. Życie nie z tej ziemi
Wojciech Orliński
  2017

Gombrowicz, Ja, geniusz

Gombrowicz. Ja, geniusz
Klementyna Suchanow
2017

Pokaz

24.61 zł

Rabat: 7.39 zł
Cena katalogowa: 32.00 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Kuchnia tłumacza studia o polsko francuskich relacjach przekładowych

Skibińska Elżbieta
Wydawca: UNIVERSITAS
Rok wydania: 2008
Miejsce wydania: Kraków
Stron: 298
Format: 17.0x24.0cm

Opis:

Do listy metafor służących nazywaniu pracy tłumacza - i podkreślaniu różnych jej aspektów - książka ta dodaje jeszcze jedną: tłumacz to kucharz. Jak wszyscy mistrzowie, także kucharze mają swoje sekrety, których zazdrośnie strzegą i które przekazuję tylko wybranym. Podobnie kucharze-tłumacze mniej lub bardziej chętnie dzielą się swymi doświadczeniami. Ale ich dzieło (tu zaś zaliczamy i przekłady Fausta czy Boskiej Komedii, i tłumaczenia popularnych powieści, anonimowe instrukcje obsługi czy informatory biur podróży), opublikowane i dostępne, umożliwia pośrednio poznanie warsztatu zarówno indywidualnego tłumacza, jak i ogólniejszych reguł i norm rządzących praktyką przekładową. Tłumaczenie traktuje się w tej książce na dwa sposoby. Po pierwsze - jako pewne działanie społeczne i kulturowe: wówczas ogląda się je z zewnątrz, a obserwacji poddawane są czynniki wpływające na pracę tłumaczy lub analizuje się skutki pracy różnych tłumaczy (czy też tłumacza pojmowanego jako funkcja w akcje przekładu). po drugie zaś - jako akt indywidualny (wówczas uwagę przyciągają konkretne przekłady). SPIS TREŚCI Wstęp zamiast przystawki CZĘŚĆ I BIESIADNICY 1. Przekładowe relacje między kulturami 2. Proza polska we francuskich przekładach w latach 1945-2004 3. Powieść francuska w polskich przekładach w latach 1946-2004 CZĘŚĆ II SKŁADNIKI: NA POGRANICZU JĘZYKA I KULTURY 1. Kulinarna kwadratura koła, czyli Le trangle culinaire w polskim przekładzie 2. "(...) plemienny napitek Słowain środkowych i wschodnich (...)" Alkoholowe rytuały bohaterów powieści Tadeusza Konwickiego we francuskim przekładzie 3. Kuchnia ponad historią. Kulinaria we francuskim przekładzie Domu dziennego, domu nocnego Olgi Tokarczuk 4. Wileńska kuchnia Tadeusza Konwickiego po francusku CZĘŚĆ III NOWE SMAKI 1. Simenon po polsku: komisarz Maigret odsłania kulinarne tajemnice Paryża 2. Jak młodzi Polacy poznają uroki kuchni francuskiej? Kulinaria w polskich przekładach francuskich powieści dla młodzieży 3. Niedoceniona wartość przymusu. O przekładzie pewnego komiksu dla dzieci. 4. Ten trzeci, ta trzecia w przekładzie. Smaki Prowansji Anglikom opisane, Polakom wytłumaczone Zakończenie zamiast deseru

Klienci, którzy kupili Kuchnia tłumacza studia o polsko francuskich … wybrali również:

praca zbiorowa - J.angielski Repetytorium Maturalne 2015 ZP PEARSON
-15%
+ do schowka
KSIĄŻKA
praca zbiorowa
Wydawca: Pearson Longman
Rok wydania: 2014
Stron: 304
69.90 zł
59.41 zł
Dodaj do koszyka
Ciecierska Joanna - English for physiotherapy Podręcznik z płytą CD
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Ciecierska Joanna
Wydawca: PZWL
Rok wydania: 2017
Stron: 240
69.00 zł
51.40 zł
Dodaj do koszyka
T. Falla, P. A Davies, P. Shipton, E. Palczak - Steps In English 3 SB OXFORD
-12%
+ do schowka
KSIĄŻKA
T. Falla, P. A Davies, P. Shipton, E. Palczak
Wydawca: Oxford University Press
Rok wydania: 2011
Stron: 119
54.00 zł
47.52 zł
Dodaj do koszyka
Szary Lucyna - Ilustrowany słownik ortograficzny
-32%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Szary Lucyna
Wydawca: GREG
Rok wydania: 2016
Stron: 240
13.99 zł
9.51 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Kuchnia tłumacza studia o polsko francuskich relacjach przekładowych - Skibińska Elżbieta
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Nauki społeczne, humanistyczne, ekonomiczne » Językoznawstwo
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10