X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy



Kraków 2021


Gadka. W sześćdziesiąt języków dookoła Europy

Gadka. W sześćdziesiąt języków dookoła Europy
Dorren Gaston
Kraków 2021


Irak. Piekło w raju

Irak. Piekło w raju
Smoleński Paweł
Sękowa 2021


Sekretne życie mózgu nastolatka

Sekretne życie mózgu nastolatka
Blackemore Sarah-Jayne
Maksymowicz-Hamann Jowita
Warszawa 2021


Gierek i jego czerwony dwór

Gierek i jego czerwony dwór
Kienzler Iwona
Warszawa 2021


Podpis w komórce

Podpis w komórce
Meyer Stephen C.
Warszawa 2021

Sztuka odpoczynku

Sztuka odpoczynku
Hammond Claudia
Smoleńska Elżbieta
Warszawa 2021

Pokaz

33.93 zł

Rabat: 11.07 zł
Cena katalogowa: 45.00 zł
Dodaj do koszyka



Dostępne od: do 48h

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu

Temple Nicola
Wydawca: UNIWERSYTET JAGIELLOŃSKI
Rok wydania: 2021
Stron: 304
Format: 150x230
Oprawa: miękka ze skrzydełkami
ISBN: 978-83-233-5061-3

Opis:

Mięso zjedz, ziemniaki zostaw? Niekoniecznie! Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie nie posunęliśmy się za daleko. Współczesna nauka wypracowała wiele metod przetwórstwa żywności. Wbrew obiegowej opinii pokarmy przetworzone to nie zawsze uzależniające, wywołujące otyłość produkty wielkich koncernów. Biolożka Nicola Temple w zajmujący sposób opisuje, co zawierają gotowe dania, jakimi sposobami opóźnia się psucie warzyw i owoców oraz jakie zastosowanie w przetwórstwie ma nanotechnologia. Wyjaśnia, jak na ewolucję naszych ulubionych pokarmów wpływały interesy koncernów, innowacje, marnotrawstwo, a nawet wojna. Zagląda też w przyszłość, w której konsumujemy steki hodowane w probówkach czy pizzę z drukarki 3D. Dzięki książce Najlepiej spożyć przed... staniemy się racjonalnymi konsumentami, potrafiącymi ocenić, co w sferze żywności przetworzonej jest dla nas akceptowalne, a co nie. Uzbrojeni w tę wiedzę możemy śmiało wkroczyć do supermarketu. Czy wiesz, że: klej mięsny, naturalnie występujący enzym, używany jest do sklejania małych kawałków mięsa w duże płaty? delikatne podgrzewanie całych jabłek sprawia, że po pokrojeniu zachowują one jędrność? konsumenci nie znoszą brzydkich warzyw i owoców, a więc jedzenie jest przetwarzane również ze względów estetycznych? Pisarka popularnonaukowa Nicola Temple (współautorka książki Sorting the Beef FROM the Bull ) serwuje nam potężną dawkę wiedzy na temat historii i rozwoju żywności przetworzonej. Jej książka to zrozumiały opis przemysłu spożywczego.

Klienci, którzy kupili Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, … wybrali również:

Nassim Nicholas Taleb - Czarny łabędź. Jak nieprzewidywalne zdarzenia rządzą naszym życiem
-35%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Nassim Nicholas Taleb
Wydawca: Zysk i S-ka
Rok wydania: 2020
Stron: 698
49.90 zł
32.68 zł
Dodaj do koszyka
Pinker Steven - Racjonalność: co to jest, dlaczego jej brakuje, dlaczego ma znaczenie
-35%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Pinker Steven
Wydawca: Zysk i S-ka
Rok wydania: 2021
Stron: 392
49.90 zł
32.68 zł
Dodaj do koszyka
Białek Jan - Tech Krytyka rozwoju środowiska technologicznego
-28%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Białek Jan
Wydawca: GARDA
Rok wydania: 2021
Stron: 168
50.00 zł
35.95 zł
Dodaj do koszyka
Sapolsky Robert M. - Dlaczego zebry nie mają wrzodów. Psychofizjologia stresu
-22%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Sapolsky Robert M.
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2021
Stron: 450
79.00 zł
62.01 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Najlepiej spożyć przed… Czyli o tym, co masz na talerzu - Temple Nicola
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Pozostałe » Wydawnictwa popularne
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax 81 537 65 10