X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Żukowski Przemysław Marcin - Wydział Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w latach 1918-1939. Źródła
-15%
+ do schowka
32.00 zł
27.20 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 4.80 zł
Cena katalogowa: 32.00 zł
Dostępność: do 48h
KSIĄŻKA
Żukowski Przemysław Marcin
Wydawca: Księgarnia Akademicka
Rok wydania: 2017
Miejsce wydania: 1058
Stron: 514
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Tu byłem Tony Halik

Tu byłem. Tony Halik
Mirosław Wlekły
Warszawa 2017


Food pharmacy

Food Pharmacy
Lina Nertby Aurell, Mia Clase
Kraków 2017


Magia olewania

Magia olewania
Sara Knight
 
Warszawa 2017


Milczenie

Milczenie
Endo Shusaku
 
Kraków 2017


Wagiel

Wagiel. Jeszcze wszystko będzie możliwe
Wojciech Waglewski
 
Kraków 2017


Pani Einstein

Pani Einstein
Marie Benedict
 
Kraków 2017


Od oddechu do oddechu

Od oddechu do oddechu
Wojciech Młynarski
  Warszawa 2017

Dobranoc Auschwitz

Dobranoc Auschwitz
Aleksandra Wójcik
Maciej Zdziarski
Kraków 2017

Pokaz

6.30 zł

Rabat: 0.00 zł
Cena katalogowa: 6.30 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Nie tylko sushi

Wydawca: AD OCULOS
Rok wydania: 2008
Wydanie: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Stron: 128
Format: 11.6x16.6cm
ISBN: 9788360222683

Opis:

Każde ziarno ryżu ma swą twarz To, że sushi podbiło świat jest oczywiste. Ci, którzy podróżują mogą się o tym przekonać. Bez względu na to, czy jest się w Londynie, Nowym Jorku czy Warszawie. Wszędzie zaprasza cię do środka sieć restauracyjek czy dużych restauracji, przyciąga reklamą, jadłospisami, obiecuje niepowtarzalny smak i zapewnia, że prędzej czy później zawitasz tu ponownie, bowiem pierwsze doznania twojego podniebienia okażą się tak cudowne, że nie dadzą o sobie zapomnieć. Zadziałają jak narkotyk. Nad tym, żebyś tak właśnie się poczuł, żebyś zatęsknił i stał się smakoszem tej interesującej potrawy, czuwają mistrzowie kuchni, choć nie tylko. Równie dobrze w londynskim Sushi Wasabi możesz posmakować różnego rodzaju nigiri,sashimi czy hosomaki, które zostały wyprodukowane przez roboty. Tym samym ta atrakcyjna japońsja potrawa została potraktowana jak pizza, zapiekanka czy hot dog. Nie zmienia to faktu, że to niby danie, czy niby przekąska z dnia na dzień staje sie coraz bardziej popularna. U nas też, bowiem powstają coraz to nowe lokale sushi, nawet tam, gdzie byś się tego nie spodziewał, z dala od centrum, na peryferiach metropolii, czego najlepszym dowodem może być choćby Warszawa. Dzieje się tak dlatego, że sushi jest atrakcyjne smakowo i estetycznie. Do tego stopnia jest kolorowe, że nawet przeciwnicy takiego jedzenia nie odmówią sobie sobie tej przyjemności, by popatrzeć i posmakować. Niektórzy z nich, dzieki właśnie tej barwności, stają się miłośnikami japonskiego przysmaku. Odmian tej potrawy jest sporo, obowiązkowo ryż, ryba, owoce morza, począwszy od ośmiornicy, krabów, małż, przegrzebek czy krewetek, po smażone tofu, kiszoną rzepę, przeróżne warzywa, szaragi, liście bambusa, płatki imbiru czy kłącza lotosu. Sushi może bya potrawą złożoną i na jeden kęs, jest dla tych którzy chcą posiedzieć i posmakować, i dla tych, którzy się spieszą. Może być ostre lub bardzo delikatne, bez specjalnych dodatków i z dodatkami. Nie zawsze króluje ryba, bo podstawą jest ryż. Jego przyrządzanie to specjalny rytuał. Czesto jest wachlowany, by nabrał blasku, do niego też dodaje sie octu ryżowego czy cukru. I pomyśleć, klasyczne japonskie sushi opiera sie na jednym smaku. Wymyślił to Hanaya Yohei, który żył w XIX wieku. To on usystematyzował te potrawy, wymyślił nowe gatunki. Ten mistrz kuchni zadbał o nasze podniebienia. Zawdzieczamy mu właściwie wszystko. Rzecz nie dotyczy bowiem tylko smakowania, ale wspomnianych już wcześniej doznań estetycznych. W Japonii mówi się, że najpierw je się oczami, a dopiero potem jezykiem. W przypadku sushi sprawdza się to idealnie. Pamiętajmy o tym wykonując potrawy wg zamieszczonych w tym wyborze przepisów na maki, nigiri, temaki, uramaki, sashimi czy inne japonskie 183 potrawy.

Klienci, którzy kupili Nie tylko sushi wybrali również:

Steigenberger Heide - Dieta antyhistaminowa
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Steigenberger Heide
Wydawca: PZWL
Rok wydania: 2010
Miejsce wydania: 189
Stron: 128
34.00 zł
25.33 zł
Dodaj do koszyka
Bator Julita - Zamień chemię na jedzenie
-34%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bator Julita
Wydawca: ZNAK
Rok wydania: 2013
Miejsce wydania: 8
Stron: 286
32.90 zł
21.65 zł
Dodaj do koszyka
Bardadyn Marek - Odmładzająca książka kucharska. według diety strukturalnej
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bardadyn Marek
Wydawca: Rebis
Rok wydania: 2012
Miejsce wydania: 3
Stron: 232
49.90 zł
35.38 zł
Dodaj do koszyka
Starmach Anna - Pyszne 25. do 25 minut, do 25 złotych
-34%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Starmach Anna
Wydawca: ZNAK
Rok wydania: 2013
Miejsce wydania: 8
Stron: 176
34.90 zł
23.21 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Nie tylko sushi - Krasnopolska Ewa
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Poradniki » Książki kucharskie
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10