X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Winczorek Jan - Dostęp do prawa. Ujęcie socjologiczne
-25%
+ do schowka
54.60 zł
40.95 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 13.65 zł
Cena katalogowa: 54.60 zł
Dostępność: do 48h
KSIĄŻKA
Winczorek Jan
Wydawca: Scholar
Rok wydania: 2019
Miejsce wydania: 1058
Stron: 422
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Twórca Niepodległej Józef Piłsudski

Twórca Niepodległej Józef Piłsudski 1867-1935
Marek Gałęzowski
Jerzy Kirszak
Warszawa 2018


Piątka u Semki

Piątka u Semki
Piotr Semka
Jan Hlebowicz
Poznań 2019


Angielski w tłumaczeniach dla prawników

Angielski
w tłumaczeniach
Dla prawników
Roman Gąszczyk (red.)
Łukasz Augustyniak (red.)
Andrzej Dąbrowski (red.)
Warszawa 2019


Sprawy sercowe

Sprawy sercowe
Thomas Morris
Kraków 2019


Zrobione!

Zrobione!
Jon Acuff
Warszawa 2018


Początki prawie wszystkiego

Początki (prawie) wszystkiego
Graham Lawton
Kraków 2018


Oscary

Oscary
Katarzyna Czajka-Kominiarczuk
Warszawa 2019

Po co człowiekowi czas

Po co człowiekowi czas
Alan Burdick
Łódź 2019

Pokaz

27.16 zł

Rabat: 0.84 zł
Cena katalogowa: 28.00 zł
Dodaj do koszyka



Dostępne od: do 14 dni roboczych

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń

Wydawca: Wydawnictwo SGGW
Rok wydania: 2008
Wydanie: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Stron: 260
Format: B5
Oprawa: miękka
ISBN: 8372446768

Opis:

Spis treści
Przedmowa ... 5

1. WYBRANE ZAGADNIENIA FIZJOLOGII ŻYWIENIA ... 7
Ćwiczenie 1.1. Oznaczanie aktywności amylazy ślinowej (B. Pietruszka) ... 8
Ćwiczenie 1.2. Działanie enzymów przewodu pokarmowego (B. Pietruszka) ... 13
Ćwiczenie 1.3. Określanie podstawowej i całkowitej przemiany materii (E. Gulińska) ... 24
Ćwiczenie 1.4. Wykorzystanie składników odżywczych z pożywienia (A. Brzozowska, M. Jeruszka-Bielak) ... 33
Ćwiczenie 1.5. Gospodarka wodno-elektrolitowa oraz równowaga kwasowo-zasadowa (E. Wierzbicka) ... 41
Ćwiczenie 1.6. Normy żywieniowe (W. Roszkowski) ... 53

2. OCENA WARTOŚCI ODŻYWCZEJ PRODUKTÓW SPOŻYWCZYCH ... 60
Ćwiczenie 2.1. Tabele składu produktów spożywczych jako źródło informacji o ich wartości odżywczej (W. Roszkowski) ... 62
Ćwiczenie 2.2. Charakterystyka wartości odżywczej grup produktów spożywczych (E. Gulińska) ... 66
Ćwiczenie 2.3. Wartość energetyczna pożywienia oraz metody jej określania (E. Wierzbicka) ... 72
Ćwiczenie 2.4. Ocena i rola produktów spożywczych ze względu na zawartość błonnika pokarmowego (A. Kołlajtis-Dołowy) ... 81
Ćwiczenie 2.5. Określanie zawartości tłuszczu, kwasów tłuszczowych i  cholesterolu w wybranych produktach spożywczych i całodziennej racji pokarmowej oraz oznaczanie NNKT w wybranych tłuszczach (B. Pietruszka) ... 89
Ćwiczenie 2.6. Wartość biologiczna białka z uwzględnieniem efektu uzupełniania się aminokwasów (D. Czerwińska) ... 95
Ćwiczenie 2.7. Ocena biodostępności żelaza i cynku z racji pokarmowej (K. Kozłowska) ... 101
Ćwiczenie 2.8. Wpływ procesów technologicznych na wartość odżywczą białka (na podstawie oznaczania ilości dostępnych aminokwasów) (D. Czerwińska) ... 110
Ćwiczenie 2.9. Zmiany wartości odżywczej produktów spożywczych pod wpływem wybranych procesów technologicznych – produkcja serów twarogowych i podpuszczkowych (A. Brzozowska, M. Jeruszka-Bielak) ... 118
Ćwiczenie 2.10. Wpływ wybranych procesów technologicznych na wartość odżywczą produktów spożywczych - produkcja mąk pszennych i żytnich (M. Jeruszka-Bielak, A. Brzozowska) ... 124
Ćwiczenie 2.11. Wzbogacanie produktów spożywczych (A. Brzozowska, M. Jeruszka-Bielak) ... 129
Ćwiczenie 2.12. Informacja o wartości odżywczej produktów spożywczych umieszczana na etykietach ich opakowań (A Kołłajtis-Dołowy) ... 133

3. OCENA SPOSOBU ŻYWIENIA I STANU ODŻYWIENIA ... 140
Ćwiczenie 3.1. Ocena sposobu żywienia (W. Roszkowski) ... 141
Ćwiczenie 3.2. Główne źródła energii i składników odżywczych w średniej dziennej racji pokarmowej (według wyników badań budżetów gospodarstw domowych) (E. Wierzbicka) ... 149
Ćwiczenie 3.3. Określanie zawartości fluoru w całodziennych racjach pokarmowych (D. Czerwińska) ... 156
Ćwiczenie 3.4. Badania antropometryczne i lekarskie stanu odżywienia (A. Kołłajtis-Dołowy) ... 163
Ćwiczenie 3.5. Ocena wysycenia organizmu wapniem i żelazem (AT. Kozłowska) ... 180
Ćwiczenie 3.6. Ocena wysycenia organizmu witaminą C i PP (K. Kozłowska) ... 188
Ćwiczenie 3.7. Określenie aktywności witaminy D oraz jej zawartości w  posiłkach dla dzieci w wieku przedszkolnym (E. Wierzbicka) ... 199
Ćwiczenie 3.8. Wybrane problemy zdrowotne związane z nieprawidłowym żywieniem w Polsce (W. Roszkowski) ... 210
Ćwiczenie 3.9. Zasady układania jadłospisów (E. Gulińska) ... 214
Ćwiczenie 3.10. Układanie jadłospisów o zróżnicowanym koszcie (D. Czerwińska) ... 221
Ćwiczenie 3.11. Układanie jadłospisów dla osób o zwiększonej aktywności fizycznej (D. Czerwińska) ... 226
Ćwiczenie 3.12. Wartość odżywcza diet alternatywnych (A. Kołłajtis-Dołowy) ... 232
Ćwiczenie 3.13. Wegetarianizm jako sposób żywienia (K. Kozłowska) ... 238
Ćwiczenie 3.14. Suplementacja racji pokarmowej składnikami odżywczymi (B. Pietruszka) ... 245
Ćwiczenie 3.15. Metody i formy upowszechniania wiedzy o prawidłowym żywieniu (A. Kołłajtis-Dołowy) ... 254

Klienci, którzy kupili Podstawy nauki o żywieniu człowieka. … wybrali również:

Atlas chorób pszczół. najbardziej istotnych dla polskich pszczelarzy
-21%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Wydawca: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Rok wydania: 2018
Stron: 136
60.15 zł
47.34 zł
Dodaj do koszyka
Towaroznawstwo surowców i produktów zwierzęcych z podstawami przetwórstwa
-24%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Wydawca: Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Rok wydania: 2012
Stron: 574
77.99 zł
59.43 zł
Dodaj do koszyka
Rosik-Dulewska Czesława - Podstawy gospodarki odpadami
-24%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Rosik-Dulewska Czesława
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2019
Stron: 390
59.00 zł
45.13 zł
Dodaj do koszyka
Borysiuk Piotr , Jabłoński Marek, Kąkol Andrzej, Krzosek Sławomir - Słownik terminów drzewnych niemiecko-polski
-3%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Borysiuk Piotr , Jabłoński Marek, Kąkol Andrzej, Krzosek Sławomir
Wydawca: Wydawnictwo SGGW
Rok wydania: 2014
Stron: 150
25.00 zł
24.25 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Podstawy nauki o żywieniu człowieka. Przewodnik do ćwiczeń -
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Technika. Informatyka. Przemysł. Rzemiosło. Rolnictwo » Rolnictwo. Gospodarstwo rolne. Leśnictwo
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10