X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

red.Świerczyński Marek - Prawo sztucznej inteligencji
-10%
+ do schowka
189.00 zł
170.10 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 18.90 zł
Cena katalogowa: 189.00 zł
Dostępność: do 48h
KSIĄŻKA
red.Świerczyński Marek
Wydawca: C.H. BECK
Rok wydania: 2020
Miejsce wydania: 1
Stron: 380
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter

Pokaz

28.43 zł

Rabat: 11.56 zł
Cena katalogowa: 39.99 zł
Dodaj do koszyka



Dostępne od: do 48h

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim..

Wika Filipowicz
Wydawca: ZNAK
Rok wydania: 2020
Wydanie: 1
Miejsce wydania: Kraków
Stron: 320
Format: 36.0x32.5cm
ISBN: 9788324056811

Opis:

Jak wyglądała prawdziwa kuchnia staropolska? Czy na obiadach czwartkowych u króla Stasia można się było najeść? I jak – znana z drakońskich diet – Sisi uwiodła Franciszka Józefa swoim apetytem? Poznaj wielką historię od kuchni! Królowa Jadwiga lubiła napić się piwa ze swoimi dwórkami. Jagiełło z kolei nienawidził alkoholu i… jabłek. Musiał natomiast ukrywać swoją miłość do gruszek, które ze względu na kształt uchodziły za przysmak kobiecy. Zwycięzcy spod Grunwaldu nie wypadało się nimi zajadać. Jan III Sobieski często widywany był ze swoim kajecikiem, w którym zapisywał receptury ulubionych dań. Zawdzięczamy mu nie tylko wiktorię wiedeńską, lecz także sprowadzenie do Polski ziemniaków. Obiady najchętniej jadał w gronie rodziny, a śniadania – z ukochaną żoną… w wannie. Na talerzu Elżbiety II wszystkie warzywa musiały być tej samej wielkości, a jeśli miała ochotę na jajka, to tylko te w brązowych skorupkach. Aby uniknąć nieprzystojnych skojarzeń, banana jadła nożem i widelcem. By nie urazić gospodarzy, byłaby w stanie zjeść… szczura. Wika Filipowicz ze swadą opowiada o tym, co gościło na królewskich stołach. Przedstawia kulinarne obyczaje władców. Kuchenne ewolucje i rewolucje. Od królewskiego przepychu do „cienkiego jadania”. Od korzennego zawrotu głowy do wyrafinowanego podkreślania smaku dań. Od średniowiecza po dziś dzień. Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Klienci, którzy kupili Przy stole z królem. Jak ucztowano na … wybrali również:

Dylematy rozwoju systemów politycznych Europy i Azji
-23%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Wydawca: Adam Marszałek
Rok wydania: 2020
Stron: 478
49.00 zł
37.68 zł
Dodaj do koszyka
Głyda Barbara - Przestrzenie władzy Miasto
-23%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Głyda Barbara
Wydawca: Adam Marszałek
Rok wydania: 2020
Stron: 261
42.00 zł
32.30 zł
Dodaj do koszyka
Kozłowski Waldemar - Motywowanie pracowników w organizacji
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Kozłowski Waldemar
Wydawca: CeDeWu
Rok wydania: 2020
Stron: 190
55.00 zł
40.37 zł
Dodaj do koszyka
Heszen-Celińska Irena, Sęk Helena - Psychologia zdrowia
-23%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Heszen-Celińska Irena, Sęk Helena
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2020
Stron: 440
89.00 zł
68.97 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Przy stole z królem. Jak ucztowano na królewskim.. - Wika Filipowicz
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Pozostałe » Historia
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax 81 537 65 10