X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Żukowski Przemysław Marcin - Wydział Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w latach 1918-1939. Źródła
-15%
+ do schowka
32.00 zł
27.20 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 4.80 zł
Cena katalogowa: 32.00 zł
Dostępność: do 48h
KSIĄŻKA
Żukowski Przemysław Marcin
Wydawca: Księgarnia Akademicka
Rok wydania: 2017
Miejsce wydania: 1058
Stron: 514
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Tu byłem Tony Halik

Tu byłem. Tony Halik
Mirosław Wlekły
Warszawa 2017


Food pharmacy

Food Pharmacy
Lina Nertby Aurell, Mia Clase
Kraków 2017


Magia olewania

Magia olewania
Sara Knight
 
Warszawa 2017


Milczenie

Milczenie
Endo Shusaku
 
Kraków 2017


Wagiel

Wagiel. Jeszcze wszystko będzie możliwe
Wojciech Waglewski
 
Kraków 2017


Pani Einstein

Pani Einstein
Marie Benedict
 
Kraków 2017


Od oddechu do oddechu

Od oddechu do oddechu
Wojciech Młynarski
  Warszawa 2017

Dobranoc Auschwitz

Dobranoc Auschwitz
Aleksandra Wójcik
Maciej Zdziarski
Kraków 2017

Pokaz

36.90 zł

Rabat: 8.10 zł
Cena katalogowa: 45.00 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Rozum - serce - smak

Wydawca: Wydawnictwo WAM
Rok wydania: 2009
Miejsce wydania: Kraków
Stron: 324
Format: 15.2x23.2cm
Oprawa:
ISBN: 9788375054910

Opis:

Publikacja składa się z dwu zasadniczych części, z których pierwsza zawiera rozprawy poświęcone twórczości Izydory Dąmbskiej, zaś druga - jej prace własne, publikowane poprzednio w "Kwartalniku Filozoficznym". Tom otwiera wiersz Zbigniewa Herberta Potęga smaku dedykowany przez poetę tej wybitnej uczonej, który to utwór dobrze oddaje, w warstwie ideowej, wartości bliskie Dąmbskiej. Druga część publikacji zatytułowana: "Z twórczości Izydory Dąmbskiej" składa się z siedmiu artykułów jej autorstwa. Dotyczą one zagadnień: filozofii języka (problem imion własnych), epistemologii (poznanie racjonalne i jego granice, konwencjonalizm, typy sceptycyzmu etc.) i metodologii oraz filozofii nauki (Twardowskiego teoria nauk). Dotykają one niekiedy także innych kwestii, na przykład ontologicznych. Wszystkie z zamieszczonych tekstów posiadają znaczne walory merytoryczne i formalne, uwidaczniając zarazem kompetencje historyczno-filozoficzne i dociekliwość w badaniach systematycznych, które cechują refleksję Dąmbskiej. Prace te wskazują także na jej doskonałe zakorzenienie w kulturze i nauce antycznej oraz francuskiej. Ich publikacja jest niezwykle cenna, bo dla współczesnych czytelników są one, z uwagi na czas ich publikacji, trudno dostępne.

Klienci, którzy kupili Rozum - serce - smak wybrali również:

Henel Łukasz - Lekcja filozofii. Od Sokratesa do Heideggera…
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Henel Łukasz
Wydawca: eSPe
Rok wydania: 2016
Stron: 194
15.65 zł
11.10 zł
Dodaj do koszyka
Kołakowski Leszek - Główne nurty marksizmu Tom  2
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Kołakowski Leszek
Wydawca: Wydawnictwo Naukowe PWN
Rok wydania: 2009
Stron: 544
54.00 zł
38.34 zł
Dodaj do koszyka
Gadacz Tadeusz - Historia filozofii XX wieku Tom 1 Nurty
-34%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Gadacz Tadeusz
Wydawca: ZNAK
Rok wydania: 2016
Stron: 604
79.90 zł
53.13 zł
Dodaj do koszyka
Karaskiewicz Katarzyna - Logika dobrego smaku czyli sztuka prawdziwego sądzenia w Rozprawie o krytyce Stanisława Kostki Potockiego
-25%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Karaskiewicz Katarzyna
Wydawca: Adam Marszałek
Rok wydania: 2012
Stron: 370
42.00 zł
31.54 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Rozum - serce - smak -
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Filozofia » Historia filozofii. Filozofowie
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10