X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Żukowski Przemysław Marcin - Wydział Prawa Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie w latach 1918-1939. Źródła
-15%
+ do schowka
32.00 zł
27.20 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 4.80 zł
Cena katalogowa: 32.00 zł
Dostępność: do 48h
KSIĄŻKA
Żukowski Przemysław Marcin
Wydawca: Księgarnia Akademicka
Rok wydania: 2017
Miejsce wydania: 1058
Stron: 514
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Tu byłem Tony Halik

Tu byłem. Tony Halik
Mirosław Wlekły
Warszawa 2017


Food pharmacy

Food Pharmacy
Lina Nertby Aurell, Mia Clase
Kraków 2017


Magia olewania

Magia olewania
Sara Knight
 
Warszawa 2017


Milczenie

Milczenie
Endo Shusaku
 
Kraków 2017


Wagiel

Wagiel. Jeszcze wszystko będzie możliwe
Wojciech Waglewski
 
Kraków 2017


Pani Einstein

Pani Einstein
Marie Benedict
 
Kraków 2017


Od oddechu do oddechu

Od oddechu do oddechu
Wojciech Młynarski
  Warszawa 2017

Dobranoc Auschwitz

Dobranoc Auschwitz
Aleksandra Wójcik
Maciej Zdziarski
Kraków 2017

Pokaz

27.90 zł

Rabat: 0.00 zł
Cena katalogowa: 27.90 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Wędzenie ryb, mięsa i drobiu

Redden Gabriele
Wydawca: KDC Klub dla Ciebie
Rok wydania: 2009
Miejsce wydania: Warszawa
Stron: 144
Format: 17.0x24.0cm
ISBN: 9788325800901

Opis:

"Jedna z najstarszych metod konserwowania żywności Wędzenie, obok solenia i suszenia, stanowi najstarszą metodę konserwowania żywności, dla ochrony przed jej zepsuciem. Do dziś nie wiadomo dokładnie, skąd się wziął pomysł wędzenia mięsa lub ryb. Gdy jednak człowiek odkrył już tę metodę ? zapewne stało się to w trakcie procesu suszenia, który polegał wtedy na poddawaniu żywności wpływom promieni słonecznych oraz żaru ogniska ? zaczął stosować ją coraz powszechniej i częściej. Można założyć, że ludzie odkryli metodę wędzenia mięsa i ryb przez przypadek: pewna roztrzepana gospodyni zapomniała, że nad ogniskiem piecze się kawałek mięsa. Ogień wygasał z wolna, a unoszący się dym zrobił swoje. Kobieta, nie mając pod ręką innej potrawy, podała mężowi podwędzone mięso, on zaś, zachwycony nieznanym dotąd smakiem, jakiś czas potem poczęstował wędzonką sąsiadów. Od tej pory również oni wędzili swoje wiktuały. Wraz z upływem czasu ludzie poznawali też inne sposoby utrwalania żywności. Około 3 000 lat p.n.e. Asyryjczycy odkryli, że produkty konserwowane olejem dłużej zachowują przydatność do spożycia, a 1000 lat później Egipcjanie odkryli, że również maceracja octowa spowalnia proces gnicia. W starożytnym Rzymie każda willa posiadała chłodną piwnicę, ponieważ wiedziano już, że niska temperatura pomaga zachować świeżość żywności. Jedna z najstarszych zachowanych niemieckich książek kucharskich (z południa Niemiec), pochodząca z końca XIV wieku, podaje przepisy na około 100 potraw mięsnych i rybnych ? gotowanych, smażonych oraz pieczonych w cieście ? a także wskazówki, jak przedłużyć trwałość tych potraw poprzez solenie, suszenie lub wędzenie. Ryba czy mięso? Zapewne pozostanie już na zawsze tajemnicą, czy najpierw zaczęto wędzić mięso czy ryby. Może uznano, że konserwowania wymaga przede wszystkim ryba, która psuła się szybciej niż mięso. W każdym razie wędzenie ma już bardzo długą tradycję, zwłaszcza na terenach nadmorskich Europy. (margines) Magazynowanie zapasów żywności ma w dziejach ludzkości długą tradycję. Nasi praprzodkowie bardzo wcześnie odkryli sposoby przedłużenia trwałości łatwo psującego się pożywienia, tak aby przynajmniej przez jakiś czas nadawał się on do bezpiecznego spożycia."

Klienci, którzy kupili Wędzenie ryb, mięsa i drobiu wybrali również:

Steigenberger Heide - Dieta antyhistaminowa
-26%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Steigenberger Heide
Wydawca: PZWL
Rok wydania: 2010
Miejsce wydania: 189
Stron: 128
34.00 zł
25.33 zł
Dodaj do koszyka
Bator Julita - Zamień chemię na jedzenie
-34%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bator Julita
Wydawca: ZNAK
Rok wydania: 2013
Miejsce wydania: 8
Stron: 286
32.90 zł
21.65 zł
Dodaj do koszyka
Bardadyn Marek - Odmładzająca książka kucharska. według diety strukturalnej
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Bardadyn Marek
Wydawca: Rebis
Rok wydania: 2012
Miejsce wydania: 3
Stron: 232
49.90 zł
35.38 zł
Dodaj do koszyka
Starmach Anna - Pyszne 25. do 25 minut, do 25 złotych
-34%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Starmach Anna
Wydawca: ZNAK
Rok wydania: 2013
Miejsce wydania: 8
Stron: 176
34.90 zł
23.21 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Wędzenie ryb, mięsa i drobiu - Redden Gabriele
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Poradniki » Książki kucharskie
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10