X
Aby zapewnić najwyższy komfort użytkowania wykorzystujemy informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Sprawdź Politykę Prywatności.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie plików cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.
Wartość:
Twój koszyk: Produktów (0)

Książka Tygodnia

Rafał A. Ziemkiewicz - Złowrogi cień Marszałka
-31%
+ do schowka
44.90 zł
31.21 zł
Dodaj do koszyka
Rabat: 13.69 zł
Cena katalogowa: 44.90 zł
Dostępność: do 48h
KSIĄŻKA
Rafał A. Ziemkiewicz
Wydawca: Fabryka Słów
Rok wydania: 2017
Miejsce wydania: 1058
Stron: 448
 
Dołącz do nas na Facebboku
Nasz newsletter


Szczególnie polecamy




Tu byłem Tony Halik

Tu byłem. Tony Halik
Mirosław Wlekły
Warszawa 2017


Food pharmacy

Food Pharmacy
Lina Nertby Aurell, Mia Clase
Kraków 2017


Magia olewania

Magia olewania
Sara Knight
 
Warszawa 2017


Milczenie

Milczenie
Endo Shusaku
 
Kraków 2017


Wagiel

Wagiel. Jeszcze wszystko będzie możliwe
Wojciech Waglewski
 
Kraków 2017


Pani Einstein

Pani Einstein
Marie Benedict
 
Kraków 2017


Od oddechu do oddechu

Od oddechu do oddechu
Wojciech Młynarski
  Warszawa 2017

Dobranoc Auschwitz

Dobranoc Auschwitz
Aleksandra Wójcik
Maciej Zdziarski
Kraków 2017

Pokaz

48.30 zł

Rabat: 0.00 zł
Cena katalogowa: 48.30 zł
Produkt niedostępny

Poleć znajomym

KSIĄŻKA

Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce. Wybrane zagadnienia w teorii i praktyce. Materiały pomocnicze do ćwiczeń

Wydawca: Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii
Rok wydania: 2008
Miejsce wydania: Poznań
Stron: 195
Format: B5
ISBN: 9788388537196

Opis:

Celem zapobieżenia wszystkim niedoskonałościom zarządzania finansami i rachunkowością w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji, koniecznością jest systematyczna edukacja wszystkich zainteresowanych stron życia gospodarczego. Dogłębna znajomość przedmiotu wyzwala umiejętność zarządzania własnymi zasobami oraz zasobami przedsiębiorstwa usługowego. Umożliwia dokonywanie wyborów ekonomicznych w zakresie dysponowania własnymi środkami i obcymi (zewnętrznymi) źródłami finansowania. Ponadto stwarza warunki do czynnego uczestnictwa w życiu świata biznesu, pozwala na znalezienie interesującej i dobrze wynagradzanej pracy, rozwijając jednocześnie własny umysł.

Autorzy podręcznika są przekonani oraz w pełni przeświadczeni o niewyczerpaniu wszystkich zagadnień z zakresu zarządzania finansami i rachunkowością w hotelarstwie, gastronomii, turystyce i rekreacji. Zamieszczona literatura w końcowej części podręcznika, winna poszerzyć wiedzę osób zainteresowanych, a zawarte przykłady i zadania do samodzielnego rozwiązania, winny inspirować do praktycznego zarządzania ekonomiczno-finansowego w rozpatrywanej działalności usługowej.

Spis treści:

WPROWADZENIE
I. OGÓLNA CHARAKTERYSTYKA USTAWOWEJ SWOBODY
DZIAŁALNOŚCI GOSPODARCZEJ
1.1. Zakres przedmiotowy i podmiotowy działalności gospodarczej
1.2. Zasady podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej
1.3. Kontrola przedsiębiorcy
1.4. Karta podatkowa, ryczałt od przychodów, księga przychodów i
rozchodów oraz księgi rachunkowe
1.5. Założenie firmy za granicą
1.6. Charakterystyka i podejmowanie działalności gastronomiczno-
hotelarskiej oraz turystyczno-rekreacyjnej
2. ISTOTA ZARZĄDZANIA FINANSAMI I RACHUNKOWOŚCIĄ
2.1. Podstawowe definicje w zakresie finansów i rachunkowości
2.2. Sprawozdania finansowe jako źródła informacji w zakresie
zarządzania
2.3. Płynność finansowa a upadłość gospodarcza
2.4. Ogólna charakterystyka działalności organów po złożeniu wniosku o
upadłość gospodarczą
2.5. Inwentaryzacja w przedsiębiorstwie usługowym
2.6. Biznes-plan, jako instrument rozwoju nowoczesnej firmy branży
usługowej
3. KAPITAŁY PRZEDSIĘBIORSTWA ORAZ ŹRÓDŁA
FINANSOWANIA TYCH KAPITAŁÓW
3.1. Pojęcie i klasyfikacja kapitału przedsiębiorstwa
3.2. Zasady finansowania majątku kapitałem własnym i obcym
3.3. Źródła kapitału własnego
3.4. Źródła kapitału obcego
3.5. Kredyt kupiecki jako źródło finansowania krótkoterminowego
przedsiębiorstw
3.6. Zarządzanie kapitałem obrotowym
4. AMORTYZACJA JAKO ŹRÓDŁO POPRAWY PŁYNNOŚCI
FINANSOWEJ PRZEDSIĘBIORSTW BRANŻY HOTELARSKO-
GASTRONOMICZNEJ ORAZ TURYSTYCZNO- REKREACYJNEJ
4.1. Amortyzacja a płynność finansowa
4 2. Możliwe sposoby skrócenia okresu amortyzacji środków trwałych w
przedsiębiorstwach usługowych
4.3. Amortyzacja wartości niematerialnych i prawnych
4.4. Podstawowe zasady amortyzacji firmowego majątku
5. ZARZĄDZANIE NALEŻNOŚCIAMI I ZOBOWIĄZANIAMI
HANDLOWYMI
5.1. Ogólna problematyka zarządzania należnościami i zobowiązaniami
handlowymi
5.2. Metody zarządzania należnościami i zobowiązaniami handlowymi
5.3. Zastosowanie metod oceny należności w przedsiębiorstwie
5.4. Windykacja należności oraz sprzedawanie wierzytelności
5.5. Sposoby zmniejszania ryzyka przy sprzedaży usług
5.6. Przedawnianie roszczeń między przedsiębiorcami oraz w spółkach
6. EFEKTY EKONOMICZNO-FINANSOWE OSIĄGANE W
BIEŻĄCEJ DZIAŁALNOŚCI USŁUGOWEJ
6.1. Polityka opustów cenowych
6.2. Zaciąganie kredytów bankowych oraz wybór waluty
6.3. Odsetki od zaległości podatkowych oraz ich konsekwencje
6.4. Ekonomika wykorzystania samochodów w firmie
6.5. Kalkulacje cenowe
6.6. Wystawianie faktur wewnętrznych oraz korygowanie błędów na
fakturach
6.7. Zwolnienia podmiotowe w zakresie podatku VAT
7. MOŻLIWOŚCI WSPÓŁPRACY Z KONTRAHENTAMI,
DŁUŻNIKAMI, SĄDAMI W ZAKRESIE DZIAŁALNOŚCI
GOSPODARCZEJ
7.1. Weryfikacja kontrahentów w obszarze ekonomiczno- prawnym
7.2. Ustalanie terminu zapłaty oraz dochodzenie należności w
postępowaniu cywilnym
7.3. Doręczanie pism oraz uzyskiwanie informacji o dłużniku
7.4. Koszty sądowe i wybór komornika
7.5. Eliminacja nierzetelnych osób w działalności gospodarczej
7.6. Wakacyjne umowy między biurem podróży a indywidualnym
klientem
7.7. Ubezpieczenia turystyczne i ich znaczenie
7.8. Zatrudnianie i zwalnianie pracowników
8. ROZWIĄZANIA PODATKOWE W HOTELARSTWIE,
GASTRONOMII, TURYSTYCE I REKREACJI
8.1. Ogólna charakterystyka podatków
8.2. Podatki bezpośrednie a pośrednie w usługach hotelarsko-
gastronomicznych i turystyczno-rekreacyjnych
8.3. Ogólne zasady opodatkowania usług oraz dochodów z pracy za granicą
8.4. Wydatki na reprezentację a wydatki reklamowe w hotelarstwie,
gastronomii, turystyce i rekreacji
8.5. Procedury i uwarunkowania przy świadczenia usług turystyczno-
rekreacyjnych oraz hotelarsko-gastronomicznych
8.6. Dopłaty do wczasów, wycieczek i kolonii
8.7. Agroturystyka, turystyka wiejska oraz możliwości rozliczeń
pensjonatów
8.8. Legalne zmniejszanie obciążeń podatkowych firmy
8.9. Prawna obrona przedsiębiorstwa przed fiskusem
9. PRZYKŁADOWY TEST DO ZALICZENIA PRZEDMIOTU ORAZ PYTANIA-ZAGADNIENIA DO EGZAMINU Z PRZEDMIOTU "ZARZĄDZANIE PRZEDSIĘBIORSTWEM TURYSTYCZNYM" ..
BIBLIOGRAFIA
SPIS TABLIC
SPIS RYSUNKÓW

Klienci, którzy kupili Zarządzanie finansami w hotelarstwie, … wybrali również:

Covey Stephen R. - 7 nawyków skutecznego działania
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Covey Stephen R.
Wydawca: Rebis
Rok wydania: 2017
Miejsce wydania: 3
Stron: 384
39.90 zł
28.33 zł
Dodaj do koszyka
Gierusz Barbara - Podręcznik samodzielnej nauki księgowania
-27%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Gierusz Barbara
Wydawca: ODDK
Rok wydania: 2016
Miejsce wydania: 10
Stron: 540
47.25 zł
34.72 zł
Dodaj do koszyka
Wanda Wójtowicz (red.), Andrzej Gorgol, Artur Kuś, Andrzej Niezgoda, Paweł Smoleń - Zarys finansów publicznych i prawa finansowego
-31%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Wanda Wójtowicz (red.), Andrzej Gorgol, Artur Kuś, Andrzej Niezgoda, Paweł Smoleń
Wydawca: Wolters Kluwer Polska SA
Rok wydania: 2014
Miejsce wydania: 1
Stron: 421
59.00 zł
41.00 zł
Dodaj do koszyka
Szewczyk Anna - ABC asystentki. Wprowadzenie do systemu
-29%
+ do schowka
KSIĄŻKA
Szewczyk Anna
Wydawca: Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr
Rok wydania: 2013
Miejsce wydania: 10
Stron: 98
52.50 zł
37.48 zł
Dodaj do koszyka
 
1
|
2
|
3
 

Recenzje i oceny

Brak recenzji!

Dodaj swoją recenzję i ocenę

Twoja ocena:

Twój podpis:
Dodaj recenzję


Znajdujesz się w dziale Książki
Aktualnie oglądasz produkt Zarządzanie finansami w hotelarstwie, gastronomii i turystyce. Wybrane zagadnienia w teorii i praktyce. Materiały pomocnicze do ćwiczeń - Biczysko Władysław, Tauber Roman D.
W każdej chwili moźesz przejść do innych produktów z kategorii Nauki społeczne, humanistyczne, ekonomiczne » Ekonomia
Zawsze możesz przejrzeć dział Nowości lub zobaczyć, co wkrótce ukaże się w naszej księgarni internetowej, czyli przejść do działu Zapowiedzi
tel/fax +81 537 65 10